Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megbírságolta a K&H Bankot az MNB 

2016-03-10 18:33:00

 Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt 27 millió forintra bírságolta a K&H Bankot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a hitelintézetnek legkésőbb június 30-ig meg kell szüntetnie a szabálysértéseket - közölte az MNB csütörtökön a honlapján.

    Az MNB határozatában megállapította: a K&H megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt, mivel mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelei részére nem biztosította havonta legalább egyszer díj-, költség- és egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen az utólagos tájékoztatást (számlakivonat).
    A bank emellett nem biztosította teljeskörűen, hogy az elektronikus csatornán benyújtott, konverziót nem igénylő forint fizetési megbízások 4 órán belül eljussanak a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójához, továbbá nem biztosította maradéktalanul, hogy bankkártyát elfogadó ügyfeleinek a kártyás fizetési műveleteket haladéktalanul és az előírásoknak megfelelő értéknap alkalmazásával jóváírják, amivel megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendeletet. 
    A hitelintézetnek legkésőbb június 30-ig meg kell szüntetnie a szabálysértéseket, és ezt legkésőbb augusztus 10-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolnia kell. 
    Az MNB a jogsértések miatt 27 millió forint bírságot szabott ki a bankra. A jegybank a K&H terhére értékelte, hogy a szabálysértő állapot a bank szerződéses feltételeibe, számlavezető rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, továbbá, hogy a jogosulatlan díjfelszámítással jelentős összegű jogosulatlan bevételhez jutott. Terhére értékelte azt is, hogy a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján a bankkártya elfogadásból származó fizetési műveleteknél alkalmazott nem megfelelő értéknap jogosulatlan kamatbevételt (float) eredményezett számára. 
    Az MNB közleményében kifejti: a jegybank a pénzforgalmi ellenőrzések során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, ezen belül a fogyasztók és mikrovállalkozások jogainak érvényesülését, a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírási követelménynek a betartását, amelyeknek a megsértése csökkenti az ügyfelek pénzforgalmi szolgáltatások és készpénzmentes fizetési módok iránti bizalmát. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést, és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzésekor.