Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Temesvár Társaság elítéltek és besúgók román állami kitüntetésének megvonását kéri Iohannistól

2016-03-10 17:58:00

A Temesvár Társaság nevű román civil szervezet azt kéri Klaus Iohannis román elnöktől, hogy vonja vissza a Románia Csillaga állami kitüntetést azoktól, akiket jogerősen börtönbüntetésre ítéltek, vagy megállapították róluk, hogy besúgóként együttműködtek a volt kommunista titkosszolgálattal.

    Az 1989-es romániai forradalom emlékét ápoló civil szervezet csütörtökön tette közzé azt a nyílt levelet, amelyet Florian Razvan-Mihalcea, a szervezet elnöke írt Klaus Iohannisnak. A dokumentumhoz mellékeltek egy hat nevet tartalmazó listát is, amelyen korábban börtönbüntetésre ítélt személyek neve szerepel, köztük Adrian Nastase volt román miniszterelnöké.
    A levélben Mihalcea azt kéri Iohannistól, tisztázza, milyen mértékben érvényesül a törvénynek azon cikkelye, amely kimondja, hogy a kitüntetést vissza kell vonni a börtönbüntetésre ítéltektől, valamint a más okok miatt, az elismerésre méltatlanná vált személyektől.
    A Temesvár Társaság jelezte, összesen hat ilyen személyt azonosítottak: Nastasén kívül a szintén szabadságvesztésre ítélt Miron Mitrea volt közlekedési minisztert, Irina Jianut, a Bákó megyei építkezési szakhatóság volt vezetőjét, Serban Bradisteanu orvost, Emilian Cutean volt parlamenti képviselőt. A listán található Rodica Stanoiu volt igazságügyi miniszter is, akiről jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy 1989 előtt besúgóként együttműködött a volt kommunista titkosszolgálattal.
    A civil szervezet a hét elején tiltakozott az ellen, hogy Iohannis visszavonta a múlt csütörtökön Tőkés László európai parlamenti képviselőtől a Románia Csillaga állami kitüntetést, amit az EP-képviselő az 1989-es romániai forradalom 20. évfordulója alkalmából kapott meg Traian Basescu volt román elnöktől a romániai rendszerváltozásban játszott szerepéért.
    Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.