Emma napja van. | 2024.04.19

Bartók Béla-napokat rendeznek Isztambulban

2016-03-09 21:35:00

Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából kétnapos emlékprogramot rendez az Isztambuli Magyar Intézet (IMI) március 10-én és 11-én.
A Mimar Sinan Képzőművészeti Egyetem (MSGSÜ) Isztambuli Állami Konzervatóriumával, Törökország egyik első számú zenei intézményével együttműködésben szervezett műsor keretében Bartók-darabok csendülnek fel magyar, török és lengyel művészektől, előadások hangzanak el a világhírű magyar zeneszerző életéről és törökországi kutatómunkájáról, valamint levetítik Sezgin Türk török filmrendező Bartók Béláról 2004-ben készült dokumentumfilmjét is.
    A megnyitóbeszédeket Fodor Gábor intézetigazgató és Cigdem Iyicil hegedűművész, az isztambuli konzervatórium vezetője mondja.
    A magyar zongoraművészek közül koncertet ad a fiatal Medgyesi Zsolt, aki 2011-ben első helyezést ért el a bécsi nemzetközi Bartók Béla-zongoraversenyen, majd 2012-ben Junior Prima-díjat kapott.
    Bartók Béla 80 éve, 1936 novemberében járt Törökországban. Egy hétig koncertezett, valamint felolvasásokat tartott Ankarában a kelet-európai népzene és műzene viszonyáról, később kutatóútján Dél-Anatólia 14 települését bejárva török népdalokat rögzített fonográfhengerekre. Bartók emlékét Osmaniye városban fotókból és dokumentummásolatokból álló kiállítás őrzi.
    Sipos Áron, az Isztambuli Magyar Intézet kulturális titkára az MTI-nek szerdán elmondta: Mustafa Kemal Atatürk, a modern Török Köztársaság megalapítója és első elnöke szívesen látta országában a nyugati tudományos élet képviselőit. Számos szakembert hívatott Törökországba abból a célból, hogy elősegítse hazája fellendülését.
    A Isztambuli Magyar Intézet (IMI) Törökország legnagyobb városának európai oldalán, a Kagithane nevű kerületben működik. Rendezvényeivel a magyar kultúra minél szélesebb rétegeit igyekszik felölelni, így a filmen, a zenén és az irodalmon túl a programok között helyet kapnak a török népek nyelvét és történelmét kutató tudománnyal, a turkológiával kapcsolatos konferenciák is.
    Az intézet a későbbiekben szeretné bemutatni az isztambuli nagyközönségnek Zrínyi Miklós örökségével egybefűzve a szigetvári ásatások anyagát, valamint Kós Károly munkásságát, akinek Sztambul című könyvét Magyarországon tavaly újra kiadták. Az intézet többek között az írás török nyelvű változatának megjelentetését is tervezi.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó