Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tiltakozó autósok zárták le az ukrán-szlovák közúti határátkelőhelyeket Kárpátalján

2016-03-09 20:30:00

 Külföldön regisztrált autók tulajdonosai vették blokád alá szerdán Kárpátalján az Ukrajna és Szlovákia közötti két közúti határátkelőhelyet Ungváron és Nagybereznán, tiltakozásul amiatt, hogy az Ukrán Állami Pénzügyi Szolgálat (DFSZU) a jelenlegi öt helyett három napra akarja csökkenteni a külföldi rendszámú autók országban tartózkodására engedélyezett időszakot.
A külföldi rendszámú személygépkocsikkal közlekedő kárpátaljai autósok eredetileg tüntetést jelentettek be szerdára az ungvári futballstadion előtti térre, hogy tiltakozzanak a DSZFU korlátozó intézkedése és az ukrán vámszerveknek a külföldi regisztrációjú autók tulajdonosaival szemben újabban alkalmazott szigorúbb fellépése ellen. A stadionnál összegyűlt több mint száz autós később úgy döntött, hogy követeléseinek az Ungvár-Felsőnémeti határátkelőhely ukrán oldalának határidő nélküli teljes lezárásával ad nyomatékot - adták hírül kárpátaljai hírportálok.
    A jelentések szerint a délutáni órákban a tiltakozók Ungváron mintegy száz autóval hermetikusan lezárták a határátkelőhelyre vezető út mindkét sávját. A tüntetés egyik szervezője, Pavlo Bileckij ungvári újságíró bejelentette, hogy a tiltakozással addig nem hagynak fel, amíg az államhatalom részéről nem kapnak megfelelő biztosítékot arra, hogy a vonatkozó törvények módosításával civilizált módon orvosolják a kárpátaljai lakosok tulajdonában lévő külföldi regisztrációjú személygépkocsik használatának problémáját. Hozzátette, hogy a hatóságok elfogadható ígérete esetén a tiltakozók hazamennek, jóllehet - mint mondta - van egy kemény mag, amely sátorverésre készül a határátkelőnél.
    Külföldi rendszámú személygépkocsival közlekedő kárpátaljai autósok egy csoportja késő délután lezárta a Nagyberezna-Ublja határátkelőt is, így Ukrajnából közúton csak más országokon keresztül lehet eljutni Szlovákiába - közölte a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál. A tiltakozók azt követelik, hogy a hatóságok engedélyezzék a külföldön regisztrált autók huzamos ideig tartó ukrajnai tartózkodását, és az adott kérdésben alkalmazzák az európai normákat.
    A Mukachevo.net.ua munkácsi hírportál az ukrán határőrség helyi központjának közlésére hivatkozva azt írta, hogy tüntető autósok szerdán kora este a técsői járásbeli Aknaszlatinán is lezárták az ukrán-román közúti átkelőhelyet. A cikk szerint a tiltakozók követelései megegyeznek ungvári és nagybereznai társaikéival.
    Kárpátalján évek óta gondot okoz, hogy a hatóságok időről időre korlátozó intézkedéseket próbálnak alkalmazni a külföldi - szlovák, magyar, cseh, lengyel és román - rendszámmal közlekedő, a személygépkocsi-állomány becslések szerint több mint 30 százalékát kitevő autók tulajdonosaival szemben. Tény, hogy egyes határ menti kárpátaljai településeken immár alig látható ukrán rendszámú személyautó. 
    Az ukrajnai megye lakosai kihasználják azt a lehetőséget, hogy a szomszédos európai uniós országokban az ukrajnaiaknál sokkal olcsóbbak és jobb minőségűek a használt személygépkocsik. A Kárpátaljára bevitt és ott használt járműveket a tulajdonosaik nem regisztráltatják Ukrajnában a nagyon magas importvám miatt, inkább - a hatályos jogszabályok követelményeinek megfelelően - ötnaponta átlépik velük az államhatárt. Bevett szokás az autósok körében, hogy a kötelező határátlépés idejét az akadályoztatásukról szóló orvosi vagy műszaki igazolás határon való felmutatásával hosszabbítják meg. A külföldi rendszámmal közlekedő autósok mostani tiltakozásának egyik fő oka az, hogy az utóbbi napokban az ukrán vámhatóság nem veszi figyelembe az ilyen igazolásokat.
    A Magyarországon regisztrált személygépkocsikat használó, kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarokat nem érintik az ukrajnai korlátozó intézkedések, mivel nekik - a megfelelő okmányok meglétének köszönhetően - jóval ritkábban kell átlépniük az államhatárt. Ezért nincsenek az ukrán-magyar határon hasonló tiltakozó akciók.