Gedeon napja van. | 2024.03.28

Már lehet jelentkezni a TeSzedd! szemétgyűjtési akcióra

2016-03-08 20:32:00

Már lehet jelentkezni az idei TeSzedd! szemétgyűjtési akcióra, amely most először négynapos lesz, április 28. és május 1. között várják az önkénteseket - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-t.
Az idén hatodik alkalommal megrendezendő eseményre április 18-án éjfélig lehet regisztrálni a www.teszedd.hu oldalon, ahol minden, az akcióval kapcsolatos tudnivaló megtalálható. Országszerte várják a baráti társaságokat, munkahelyi közösségeket, családokat és diákokat, óvodáskortól az egyetemistákig.
    Az FM közleménye szerint a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció az ország legnagyobb önkéntes mozgalma. Idézik V. Németh Zsoltot, a tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárát, aki kifejtette, a TeSzedd!-del idén is kapcsolódik Magyarország a Let's Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz, amelyben évek óta a magyar önkéntesek messze a legaktívabbak. Tavaly Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét a Let's Clean Up Europe! összeurópai kezdeményezéshez.
    A TeSzedd! akciót az FM fenntartásában működő OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervezi. A kezdeményezés logisztikai támogatója most is a Magyar Posta Zrt., együttműködő partnerként a korábbiakhoz hasonlóan a Magyar Természetjáró Szövetség és a Főkert Nonprofit Zrt. segít a megvalósításban.
    Idén is nagy szükség van koordinátorok jelentkezésére, valamint a találkozási pontokhoz csatlakozó önkéntesekre. A koordinátorok most is létrehozhatnak nyílt és zárt találkozási pontokat, az előbbiekhez bárki csatlakozhat, utóbbiak esetében a koordinátor csak a saját önkéntes csapatával szedi a szemetet - közölte a tárca.
    A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket, a zsákokat és a védőkesztyűket most is a hulladékgazdálkodási igazgatóság biztosítja, amely gondoskodik a szeméttel megtöltött zsákok elszállításáról és ártalmatlanításáról is.