Auguszta napja van. | 2024.03.29

Továbbra is kiemelkedő Magyarország népszerűsége a német turisták körében

2016-03-08 19:13:00

Továbbra is kiemelkedő Magyarország népszerűsége a német turisták körében, és kedveltségét tovább növelheti, hogy az ország biztonságos - hangzott el kedden Berlinben a Magyar Turizmus Zrt. sajtótájékoztatóján.
 A világ legnagyobb idegenforgalmi szakvására, a szerdán nyíló berlini nemzetközi turisztikai börze (ITB) alkalmából tartott tájékoztatón kiemelték, hogy Németország továbbra is a legfontosabb piac a magyar turizmus számára. 
    Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az ágazat egészéről szólva kiemelte, hogy 2015 rekordév volt. A 10 legnagyobb küldő piac közül Németország után a második helyen álló Nagy-Britanniából érkezett vendégek által eltöltött éjszakák száma éves szinten 17,6 százalékkal 887 ezerre emelkedett, és nagymértékben, 13,3 százalékkal 648 ezerre nőtt az Egyesült Államokból érkezett vendégek által eltöltött éjszakák száma. A turizmus részaránya a bruttó hazai termékben (GDP) már 10,3 százalék, a foglalkoztatásban pedig közvetlenül és közvetve 12,1 százalék - tette hozzá.
    A német vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma tavaly 1,975 millió volt, nem változott az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor a statisztikai adatfelvétel sajátosságaiból adódóan a kép jóval kedvezőbb, hiszen az adatokban nem szerepel például az online magánszállás kiadó portálok révén generált forgalom, és a dunai folyami hajós turizmus forgalma sem. 
    Ez utóbbi jelentőségét mutatja, hogy tavaly kétezernél is több szállodahajó-járat érintette Magyarországot - húzta alá Mezősi Csilla, az MT németországi és svájci képviseletének vezetője.
    Az is jellemző, hogy egyre több német költözik Magyarországra, főleg nyugdíjasok. Ez nemcsak a kedvező ingatlanpiaci viszonyoknak vagy a fejlett fürdőkultúrának tulajdonítható, hanem a többi között annak is, hogy a németek igen nagyra értékelik, hogy Magyarország biztonságos - tette hozzá.
    A Magyarországra látogató német közönség "elöregedésére" vonatkozó félelmek viszont nem megalapozottak. Az MT kutatásai alapján a korösszetétel "egészségesen változik", és a 40 év alattiak aránya elérte a 33 százalékot. Ugyancsak sokat ígérő fejlemény, hogy a legnagyobb növekedés a magasabb jövedelműek körében tapasztalható. A területi eloszlást szemlélve megfigyelhető, hogy az ezredforduló óta megszűnt a Balaton túlsúlyát jelentő egyoldalúság, most már Budapest és környéke a legnépszerűbb 32 százalékkal, míg a Balaton a második helyen áll 31 százalékkal, a harmadik pedig a nyugat-magyarországi régió 17 százalékkal - mutatta ki az MT kutatása.
    A 2016-os kilátások a piaci szereplők visszajelzései alapján biztatóak, például az egyik német légitársaság a nyári szezonban napi kettő helyett három járatot közlekedtet majd a Budapest-Berlin útvonalon, egy másik pedig a München-Debrecen útvonalon hetente háromszor közlekedő járatot vezet be menetrendjébe - mondta az MT képviseletvezetője.