Emma napja van. | 2024.04.19

A gazdasági bizottság elfogadta az állami vagyongazdálkodásról szóló beszámolót

2016-03-08 14:46:00

 Az Országgyűlés gazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők többségi, 10 igen szavazatával elfogadta az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek 2014. évi működéséről, az állami vagyon állományának alakulásáról, az állami vagyonnal való gazdálkodás folyamatairól szóló beszámolót keddi ülésén.

    A bizottság ülésén Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára elmondta: a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi törvény hatályba lépésével a kormány a költségtakarékos, felelős, átlátható és az értékteremtő vagyonpolitika mellett tette le a voksát.
    Az NFM államtitkára kiemelte: lényeges szempont volt az állami vagyonnal való gazdálkodás terén, hogy a vagyonból vagyont elv érvényesüljön, így az állami tulajdonból keletkező bevételeket, akár eladásból, akár a működési költségek csökkentéséből adódó többletbevételről legyen szó, az állam teljes egészében visszaforgatja az államkasszába.
    Fónagy János kifejtette: 2014-ben tovább erősödött a magyar állam szerepe a stratégiai ágazatokban, a kormány a sikeres rezsicsökkentési politika keretében folytatta az egyes kiemelt közszolgáltatásokat végző - részben vagy egészben külföldi tulajdonban lévő - közműcégek közösségi tulajdonba vételét.
    Fónagy János három nagy állami tulajdonba vételről is szólt: először is arról, hogy még 2014-ben MVM Zrt. 41 milliárd forintért megvette Főgáz Zrt. 49,83 százalékos részesedését. További 50 százalékot vett az MNV Zrt. a magyar állam javára, így a gázszolgáltató társaság összesen 79,1 milliárd forintos vételáron került az állam tulajdonába. Szintén 2014-ben az AVE Magyarország 100 százalékos felvásárlásával, 14 milliárd forintért a hazai hulladékgazdálkodást új, szolgáltatás-központú és költséghatékony alapokra helyezték.
    Emellett az MKB Zrt. megvásárlásával 17,1 milliárd forintért a kormány a hazai bankszerktor erősítését biztosította - sorolta az NFM államtitkára.
    Fónagy János szerint a következő jelentős lépés a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása volt, ezzel az új intézménnyel a leginkább rászoruló hiteladósokat segítette a kormány. Az eszközkezelő sikerét mutatta, hogy 2014 végére az állam részére felajánlott ingatlanok száma elérte a 24 200-at, ezzel mintegy 101 ezer állampolgár lakhatását rendezték megnyugtatóan. 
    Fónagy János kitért arra is, hogy 2014-ben az állami társaságoknál folytatódtak az átalakítások, a Volán társaságok összevonásával 6 regionális közlekedési központ alakult ki. Eredmény volt, hogy a társaságcsoportnál lezajló közbeszerzési eljárás 300 millió forintos megtakarítást jelentett a magyar államnak. Emellett a Volán-társaságoknak éves szinten több milliárd forinttal kevesebb költségvetési támogatásra van szüksége a közszolgáltatási tevékenység folytatásához.
    Z. Kárpát Dániel (Jobbik), a bizottság alelnöke leginkább azt kifogásolta, hogy nemzeti vagyonleltár nélkül nem lehet tisztességesen megtervezni a közműcégek visszavételét, a nemzeti vagyon hasznosítását, másrészt gondnak ítélte azt is, hogy a kormánynak nincs reprivatizációs stratégiája.
    Míg Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke szerint az állami vagyonnal gazdálkodó szervezetek jelentősen segítették a sikeres rezsicsökkentés folyamatát.