Gedeon napja van. | 2024.03.28

NFM: 234 pályázat érkezett a gyors internethálózat kiépítésére

2016-03-08 13:37:20

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatának nyertesei 2016 második félévében 139 járásban kezdhetik meg a fejlesztéseket, a felhívás zárásáig, február 23-ig a 143 meghirdetett járásból 139-re 41 pályázó 234 kérelmet nyújtott be - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.

    A tárca közölte, hogy a fejlesztésekre, vissza nem térítendő támogatásként, 68 milliárd forint áll rendelkezésre, ezt a forrást a támogatási kérelmekhez kapcsoltan indított pénzügyi eszköz konstrukcióban további 45,6 milliárd forint kedvezményes beruházási hitel egészíti ki.
    A program 2018 végéig közel 1 millió háztartás számára biztosítja a szupergyors internetet.
    Közölték: a felhívásra beérkezett támogatási kérelmek bírálata már megkezdődött. A beruházások általános célja az, hogy piaci szereplők bevonásával 2018-ra Magyarország még ellátatlan területein kiépüljön a legalább másodpercenként 30 megabites (Mbps) sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra.
    Kiemelik: a támogatásnak köszönhetően 412 ezer, a vállalkozások saját forrásából pedig további több mint 400 ezer olyan háztartás számára válhat hozzáférhetővé igény esetén a szupergyors internet, ahol az eddig nem volt elérhető.
    A Digitális Magyarország Program keretében elindított szupergyors internet projekttel összhangban indult útjára 2015 augusztusában az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című vállalkozásoknak kiírt GINOP-pályázat. A felhívásra 12 pályázat érkezett konzorciumi formában, 84 járásban alakult ki verseny a szereplők között. A pályázatban szereplő járásokból négyre - Gárdony, Kiskunhalas, Tiszavasvári és Zirc - nem igényeltek támogatást a pályázók, itt a program következő ütemében valósulhatnak meg a fejlesztések.
    A benyújtott támogatási kérelmek műszaki tartalmának bírálatát folyamatosan végzik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség szakemberei. Az összegzett értékelés és a kedvezményezettek kiválasztása a Nemzetgazdasági Minisztérium feladata lesz. A pályázaton nyertes vállalkozások 2016 második fél évében kezdhetik meg a kivitelezés előkészítését és a szupergyors hálózatok kiépítését - írták.