Tivadar napja van. | 2024.04.20

NGM: a várakozásokat igazolja a GDP növekedése

2016-03-08 09:45:09

 

A várakozásokat igazolja a GDP alakulása - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

 

    Emlékeztetett: a múlt év negyedik negyedévében felgyorsult a magyar gazdaság növekedése, elérte a 3,2 százalékot, az egész évi 2,9 százalékos bővülés pedig mindössze 0,1 százalékkal maradt el a várt 3 százaléktól.
    A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a gazdaság folyamatos és dinamikus növekedése változatlan, a kormányzati intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a növekedés látványos dinamikája folytatódjon 2016-ban is.
    Balogh László kiemelte: az Európai Unió élmezőnyébe tartozik a magyar gazdaság növekedése, amely az európai uniós átlag felett teljesít.
    Az NGM helyettes államtitkára szólt arról, hogy tavaly az aszályos nyár és a forróság szélsőséges körülményeket teremtett a mezőgazdaság számára, az agrárium nem tudta hozni az előző évi teljesítményét.
    Balogh László rámutatott: a magyar gazdaság számos ágazata hozzájárult a GDP-növekedéséhez, példaként említette, hogy jelentős szerepet játszott a turizmus, az ipari termelés, különösen az autóipar és a kapcsolódó ágazatok.
    A helyettes államtitkár elmondta, az infláció hónapok óta nulla körül mozog, a februári 0,3 százalék a januári 0,9 százalékhoz mérten csökkenés.
    Szerinte az év első felében enyhén pozitív, nulla fölötti infláció képzelhető el, ebben meghatározó szerepet játszik a várnál alacsonyabb szinten stabilizálódó olajár, az energiahordozók ára, illetve az, hogy a sertéshús áfa-csökkentésének hatására januárban és februárban 16 százalékkal mérséklődött átlagosan a sertéshús ára, a várakozásoknak megfelelően az áfa-csökkentés egésze a fogyasztókhoz került.
    Az NGM közleményében kiemelte: az államadóság szintje a GDP-hez viszonyítva kedvezőbb a korábban közölteknél, 75,3 százalék. Ez közel egy százalékpontos javulás a 2014-ben mért államadóssági mutatóhoz képest. Az idén folytatódhat a magyar gazdaság jó teljesítménye, az államadósság további csökkentése a GDP-hez viszonyítva. A növekedés támogatása érdekében hozott kormányzati intézkedések számottevő mértékben tompíthatják az EU-s transzferek ciklikusságából fakadó lassulást.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is tarthatónak tekinti az idei évre prognosztizált 2,5 százalékos növekedési ütemet.