Tivadar napja van. | 2024.04.20

A kormány szigorítana a menekültügyi szabályokon

2016-03-07 13:55:02

 

Szigorítana a menekültügyi szabályokon, így csökkentené a menedékkérők szociális ellátásait és egy hónapra rövidítené a menekültek befogadóállomáson való tartózkodását a Belügyminisztérium tervezete, amely hétfőn került fel a kormány honlapjára.

    A belügyi tárca két javaslatot tett közzé, az egyik a migrációs és menekültügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról a másik pedig migrációs tárgyú és azzal összefüggő törvények módosításáról szól. Ez utóbbi összesen nyolc jogszabályt érint, köztük a menedékjogi törvényt, amelynek módosítását "a menedékjog intézményével tömegesen visszaélőkkel szembeni hatékony fellépéssel" indokolják.
    A tervezet szerint a szigorítás elsődleges iránya a menedékkérőket és a nemzetközi védelemben részesítetteket megillető szociális ellátások csökkentése, mert ezzel az intézkedéssel elkerülhetőnek tartják, hogy "a gazdasági migránsok kizárólag a jobb élet reményében Magyarországon terjesszenek elő menedékjog iránti kérelmet". Ennek érdekében megszüntetnék az integrációs szerződés intézményét, valamint bizonyos támogatásokat, így a nemzetközi védelemben részesítettek - menekültek, oltalmazottak - nem lennének jogosultak olyan juttatásokra, amelyek a magyar állampolgárokat sem illetik meg. A kormányrendeleteket módosító tervezet szerint hatályon kívül helyeznék a lakhatási támogatást és a beiskolázási támogatást, valamint sem a menedékkérők, sem a nemzetközi védelemben részesítettek nem lennének jogosultak költőpénzre.
    A tervezett törvénymódosítás szerint az elismerést követően a menekültek, oltalmazottak a jelenlegi két hónap helyett csak egy hónapig lesznek jogosultak a befogadóállomáson tartózkodni, és ez alatt az idő alatt kell a magyarországi tartózkodásuk feltételeit megteremteniük.
    A tervezet indoklásában kitérnek arra is, hogy míg a menekültügyi őrizet elrendelésére eddig csak a dublini eljárás szerinti átvétel esetén volt lehetőség, a módosítással a dublini eljárás biztosítása érdekében, visszaadás esetén is őrizetbe lehet venni a külföldit.
    A Belügyminisztérium arra is javaslatot tesz, hogy a jövőben a menekültügyi hatóság háromévente felülvizsgálja a menekültkénti elismerés feltételeinek fennállását, így a nemzetközi védelemre már nem szoruló személyek esetében a jogállás visszavonható lenne.
    Szigorítanák a tartózkodási engedély belföldi kérelmezésének szabályrendszerét is, mert indoklásuk szerint nagyszámú harmadik országbeli állampolgár használja fel visszaélésszerűen a tartózkodási engedély belföldi kérelmezését és az ahhoz kapcsolódó méltányossági eljárást arra, hogy a kiutasító döntés elrendelését vagy a korábban elrendelt kiutasítás végrehajtását akadályozza.
    A tervezet ugyanakkor egyszerűsítené a nemzetgazdasági érdekből kiadható tartózkodási és letelepedési engedély megszerzésének lehetőségét.