Emma napja van. | 2024.04.19

Jelölőgyűléseket és előválasztásokat tartanak szombaton öt szövetségi államban

2016-03-05 20:22:00

Jelölőgyűléseket és előválasztásokat tartanak szombaton öt szövetségi államban: Kansasben és Louisianában demokraták és republikánusok egyaránt választanak, Kentucky és Maine államokban csak a republikánusok, Nebraskában pedig csak a demokraták döntenek. 

    Az amerikai sajtó "szuperszombatnak" is elkeresztelte a mostani előválasztásokat és jelölőgyűléseket, amelyek a héten tartott szuperkedd és a március 15-én esedékes másik, döntő fontosságú voksolás (a szintén sok mandátumot hozó, Floridában, Ohióban, Illinois-ban, Missouriban és Észak-Karolinában tartandó választás) közé esnek. 
    Most szombaton, a republikánusok 155, a demokraták 126 delegátus személyéről döntenek. Mind a republikánus Donald Trump, mind a demokrata Hillary Clinton azt reméli, hogy tovább erősíti eddigi vezető pozícióit. A felmérések is kettejük várható győzelmét valószínűsítik, ám elemzők szerint akár megjósolhatatlan is lehet az eredmény. Előválasztás ugyanis csak Louisianában van, a többi szövetségi államban jelölőgyűléseken döntenek a választók, s azokban az államokban, ahol eddig jelölőgyűlések voltak, mind Trump, mind Clinton viszonylag rosszabbul szerepelt. Kérdéses emellett, hogy a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemből immár hivatalosan is visszalépett Ben Carson sebészprofesszorral rokonszenvező választók melyik politikust támogatják majd. Carson a hét közepén jelentette be, hogy felhagy a kampányolással, pénteken este pedig hivatalossá is tette döntését. 
    A megméretésnek nagy a tétje két republikánus politikus, Marco Rubio floridai szenátor és Ted Cruz texasi szenátor számára. Elemzők szerint ha Rubio lemarad, behozhatatlan hátrányba kerül, viszont azt valószínűsítik, hogy Cruz szenátor jelentősen megerősítheti helyzetét, s erre a választási rendszer sajátossága ad lehetőséget. 
    Azokban az államokban ugyanis, ahol szombaton választanak, úgynevezett zárt választások vannak, vagyis csakis előzetesen regisztrált republikánusok járulhatnak az urnákhoz, míg a független - tehát előzetesen a Republikánus Pártnál nem regisztrált - választók kizáratnak a döntéshozatalból. Donald Trump eddig olyan államokban aratott nagy arányú győzelmet, ahol nyitott megméretés volt, a választónak nem kellett előzetesen regisztráltatnia magát a Republikánus Pártban. Ez a helyzet - elemzők szerint - most szombaton Ted Cruz győzelmét hozhatja.
    Az ellentmondásos New York-i milliárdos, Donald Trump szuperkeddi győzelme óta erősödött a republikánusoknál a "Tegyük félre Trumpot" mozgalom, vagyis a Trump elnökjelöltségét ellenzők tábora, s egyre többen hallatják is hangjukat. Csütörtökön Mitt Romney, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltje Utah állam egyetemén mondott beszédében lépett fel Trump ellen, még aznap John McCain szenátor (a 2008-as republikánus elnökjelölt) bírálta élesen Trumpot, pénteken pedig republikánus képviselők csoportja fogott ösze annak érdekében, hogy a képviselőház republikánus elnökét bírja rá az elnökjelöltségért folyó küzdelemre, ezzel akarván megakadályozni Trump esetleges elnökjelöltégét. A Wall Street üzleti körei, milliárdos vállalkozói is mozgolódnak Trump ellen. 
    Közben kiderült az is, hogy Ben Carson ugyan kiszállt az elnökjelöltségért folyó küzdelemből, de nem hagy fel a politizálással. A Republikánus Párton belül egy olyan csoport élére állt, amely a keresztény szavazók mozgósítását tűzi ki céljául. Carson pénteken este a konzervatív mozgalom szokásos évi konferenciáján beszélt erről.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó