Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: át kell alakítani a magyar-azeri gazdasági együttműködés struktúráját

2016-03-05 18:51:58

 Az elmúlt időszak változásai miatt át kell alakítani a gazdasági együttműködés struktúráját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak szombaton Bakuban.

    Orbán Viktor miniszterelnök szombattól kétnapos hivatalos látogatást tesz Bakuban, a delegáció programjának megkezdése előtt a tárcavezető úgy nyilatkozott: Azerbajdzsán gazdasága a legdinamikusabb a kaukázusi térségben, ugyanakkor az elmúlt időszak világgazdasági és világpolitikai fejleményei igénylik a gazdasági együttműködés struktúrájának átalakítását. 
    Az olajárak folyamatos csökkenése, az orosz gazdaság visszaesése és a nemzeti valuta leértékelődése nyomán a magyar gazdaságnak át kell állnia az egyszerű termékexportról az informatikai megoldások által vezérelt szolgáltatásokat is tartalmazó, magas hozzáadott értékű exporttermékek és -szolgáltatások értékesítésére - magyarázta Szijjártó Péter.
    Kifejtette: ennek megfelelően öt területen próbálnak eredményeket elérni a két nap alatt. Ma megállapodást írnak alá közös fejlesztési alap létrehozásáról, amelynek keretében magyar elektronikus informatikai megoldásokat kínáló vállalatok sikeresek lehetnek az azeri piacon - közölte.
    Az infrastruktúra-fejlesztés tekintetében 100 millió forint keretösszegű szerződést már sikerült magyar cégeknek kötniük utak, hidak építésének tervezésére, és ha ez a munka sikeres lesz, a kivitelezési munkálatokban is lehetőségünk lesz részt venni - tette hozzá.
    Az agrárpiacot illetően 2,5 millió dollárnyi mezőgazdasági, agráripari fejlesztés már most is zajlik Azerbajdzsánban magyar részvétellel, az elmúlt években kialakult magyar élőállat-export szintjét pedig szeretnénk fenntartani - mondta.
    A miniszter arra is kitért, hogy az energetika területén a Mol és a Socar vállalatok együttműködését próbálják meg kiépíteni. Magyar vízgazdálkodási cégeknek pedig jelenleg 2 millió eurónyi szerződésük van Azerbajdzsánban, most további piacot igyekeznek szerezni nekik - tette hozzá.
    Megjegyezte: emellett egyetemek is megállapodásokat írnak alá azeri partnerintézményekkel, hogy azt a 200 fős ösztöndíjkeretet, amelyet Azerbajdzsánnak felajánlott Magyarország, szeptembertől teljes egészében kihasználják.
    Szijjártó Péter arról is beszélt: a légi közlekedési együttműködésben óriási előrelépést jelent, hogy néhány hét múlva újra lesz közvetlen légi összeköttetés Budapest és Baku között a személyforgalomban is a Wizzair révén, az egyik legnagyobb cargo légitársaság, a Silk Way pedig folyamatosan üzemelteti járatát a két főváros között.
    Olyan politikai megállapodást is kötnek, amelynek nyomán az ősszel az ENSZ-ben a két ország támogatja egymás pályázatát különböző posztokra - mondta végül a tárcavezető.