Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: Görögország fittyet hány a közös szabályokra

2016-03-05 18:50:45

Míg Magyarország a schengeni előírásoknak megfelelően megvédi a saját és egyben a schengeni zóna külső határát, Görögország "fittyet hány a közös szabályokra, és engedi, hogy azonosítatlan illegális bevándorlók tömegei haladjanak Európa belseje felé" - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-nek küldött közleményében.

    Szijjártó Péter Alekszisz Ciprasz görög kormányfőnek a Bild című német lapban szombaton megjelent kijelentésére reagált.
    A görög miniszterelnök azt mondta: nem fél attól, hogy kizárnák Görögországot a Schengen-térségből, mert - mint fogalmazott - "mi Európa alapértékeit védjük!". Hozzátette: a végén azok szigetelődnek el, akik most szögesdrótot húznak fel, "erőszakkal elűzik a menekülteket, és várrá változtatják országukat". Ciprasz arról is beszélt, hogy Angela Merkel német kancellár a menekültválságban "emberséges hozzáállás mellett döntött és bebizonyította vezető szerepét". A görög kormányfő szerint, ha a kancellár úgy viselkedett volna mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, "akkor Európa már régen széthasadt és ezzel csődöt mondott volna". 
    Szijjártó Péter erre reagálva tragikomikusnak nevezte, hogy a görög miniszterelnök szolidaritásról beszél, mert - mint fogalmazott - "milyen szolidaritás, hogy Görögország napi több ezer illegális bevándorlót hord rá Európára?!". Kiemelte: "senki sem gondolhatja komolyan, hogy Európa jövőjét olyan agresszív emberekkel akarnánk építeni, akik rendőrökre támadnak, és kerítéseket döntögetnek".
    Az Európai Unió a szerződések betartásának kultúrájára épült - jegyezte meg a külügyminiszter, kiemelve: "az jelenti az unió alapértékét, fundamentumát, hogy a közösen elfogadott szabályokat mindenki betartja".