Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elutasította az Uberrel kapcsolatos feljelentést a NAV

2016-03-05 09:54:48

 

Bűncselekmény hiányában elutasította az Uber-ügyben költségvetési csalás miatt tett feljelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - közölte a NAV az MTI érdeklődésére szombaton. 

 

    Az ügyészségre február elején érkezett feljelentést nagy összegű költségvetési csalás miatt az Uber ügyében. A budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el, mert a feljelentésben szereplő adatok alapján a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról nem lehetett megnyugtatóan állást foglalni. 
    A feljelentés-kiegészítés teljesítésével az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg, a tizenöt napos határidőt egyszer meghosszabbították, majd a NAV - bűncselekmény hiányában - a feljelentést elutasította. 
    Az Uber Hungary Kft. 2014 novemberében kezdte meg magyarországi működését, a cégnek 26,203 millió forint nettó árbevétele és 4,071 millió forint vesztesége volt tavaly a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint. 
    Az okostelefonokra letölthető utazásmegosztó alkalmazással az autósok és az utasok online találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik. Az Uber-sofőrök magyarországi számlájukra kapják meg bevételeiket. 
    A Nemzetgazdasági Minisztérium és a taxisok szerint az Uber ellehetetleníti a taxitársaságokat, és az adózása is átláthatatlan a számlázás nélküli online fizetés miatt. 
    Ezekre reagálva az Uber rendszere február elsejétől minden utazásról a magyar előírásoknak megfelelő elektronikus áfás számlát állít ki az autóspartner nevében - jelentette be hétfőn a cég.