Gedeon napja van. | 2024.03.28

Balog: fontosak a két nép ezeréves kapcsolatai

2016-03-04 16:28:00

 A két nép ezeréves kapcsolatát és annak közös pontjait méltatta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke pénteken Budapesten, az Európa előtt álló aktuális kihívások címmel megrendezett magyar-bajor konferencián.

    Felidézte: a kapcsolat kezdete Szent István király házassága volt Gizellával; a frigy stratégiai döntés volt, amely helyesnek bizonyult, hiszen hosszú távon elkötelezte Magyarországot a Nyugat mellett. Mint mondta, ennek része volt a vallás, a kultúra, a viselkedés, de az adminisztrációban rejlő tudás átvétele is.
    A miniszter megjegyezte, egyes statisztikák szerint tartósabbak azok a házasságok, amelyeket a kölcsönös érdek motivál, mint amelyek forró szerelemből köttetnek.
    Balog Zoltán hozzátette, az elmúlt ezer évben "a szövetség határozta meg kapcsolatainkat", amelyre "a 20. század gonosz ideológiája is rányomta bélyegét", még ha a bajoroknak sikerült is elkerülniük a kommunizmus uralmát. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Bajorország is sok embert befogadott az 1956-ban Magyarországról elmenekülőkből. 
    A tanácskozást a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal, az Észak-balatoni Polgári Klubbal és a Hanns Seidel Alapítvánnyal együtt szervező és annak otthont adó Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemről szólva megemlítette: az első Orbán-kormány által alapított intézmény a közép-európai történelmet szem előtt tartva szolgálja a jelenben a jövő igényeit.
    Ursula Männle, a Magyarországon 26 esztendeje működő Hanns Seidel Alapítvány elnöke, volt államminiszter köszöntőjében arról beszélt, hogy "a demokráciához demokraták kellenek", ezért rendezik meg politikai képzéseiket, magyarországi működésük során 1600 rendezvényen mintegy 130 ezer résztvevővel. Tevékenységükben fontos szerepet szánnak az Andrássy-egyetemmel való együttműködésnek - tette hozzá.