Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2016-03-04 14:48:21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

Várható időjárás az ország területén szombat estig

    Észak felől egyre nagyobb területen süt ki a nap, délen is kevesebb helyen eshet, és estére már a déli határ mentén is felszakadozik a felhőzet. Éjszaka változóan felhős időre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A középső területeken és az Északi-középhegység tágabb környezetében foltokban köd képződhet. Szombaton az ország nagy részén több-kevesebb szűrt napsütés várható, a Tiszántúlon lehetnek erősebben felhős körzetek is. A kezdetben a Dunántúlon és északkeleten erős, időnként viharos északi, északnyugati szél estére mérséklődik. Szombaton a déli szelet kísérik több helyen erős, északnyugaton viharos széllökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 10 és 15 fok között valószínű.


    Időjárási helyzet Európában

    Továbbra is erős ciklonaktivitás jellemzi a kontinens nyugati és déli felének időjárását. Szinte napi gyakorisággal követik egymást a ciklonális rendszerek, többnyire borult, csapadékos időt okozva. Általában az eső esik, de a magasabban fekvő helyeken havas eső is előfordul, a hegyekben pedig havazik. A hőmérséklet csúcsértéke nagyrészt az átlagos közelében alakul, a nyugati és a középső tájakon 5 és 13 fok közötti. 20 fok körüli a délutáni hőmérséklet az Égei-tenger térségében és Délkelet-Spanyolországban, de kellemes hőmérséklet jellemezte csütörtökön a Balkán-félsziget időjárását is, ahová ciklon előoldali áramlási rendszerében enyhe levegő érkezett. Ugyanakkor tartja magát a hideg a Skandináv-félsziget északi felén és az Ural előterében, ott napközben sem emelkedik nagy területen -5 fok fölé a hőmérséklet. A Kárpát-medence térségét egy ciklon elhagyja, de szombaton már egy újabb közelíti meg, folytatódik a változékony idő, átmenetileg kevesebb csapadékkal.