Andrea napja van. | 2024.04.18

Vargha Tamás: több tízmillió európainak adott biztonságot a magyar légierő

2016-03-04 13:05:15

A balti országok és Szlovénia légtérvédelmének egyidejű ellátásával a Magyar Légierő négy hónapon át több tízmillió európai polgár biztonságát szavatolta - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a JAS-39 Gripen típusú vadászgépek hadrendbe állításának tizedik évfordulójára rendezett pénteki ünnepségen, a kecskeméti repülőbázison.

    Vargha Tamás kiemelte: az évforduló egyúttal a Magyar Légierő ünnepe és tiszteletadás a magyar pilóták szolgálata előtt, akik nemcsak itthon, hanem a missziókon teljesített feladataikkal külföldön is elismerést, megbecsülést vívtak ki nemzetünknek és honvédségünknek. 
    Emlékeztetett: az elmúlt négy hónapban Magyarország egyidejűleg vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, valamint gondoskodott Szlovénia légterének ellenőrzéséről.
    Hozzátette, légierőnk felkészültsége, a légi utántöltés képessége, az éjjellátó készülékek használata, valamint a 2015-ben szerzett és a V4-ek által az EU-harccsoportba felajánlott közvetlen légi támogatási képesség - close air support - európai polgárok tízmilliói számára jelent egyre nagyobb biztonságot. 
    Ezzel hazánk belépett azon NATO-tagországok sorába, amelyek képesek a légierejüket határaikon túl is alkalmazni - jelentette ki a parlamenti államtitkár, hozzátéve, hogy a balti országok 2019-ben újabb négy hónapon át számítanak hasonló szerepvállalásunkra. Vargha Tamás szólt arról is, hogy az első öt Gripen vadászgép 2006. márciusi érkezése óta a Magyar Légierő szerepe jelentősen megváltozott: a katonák felkészültségének, elhivatottságának, a korszerű haditechnikai eszközöknek köszönhetően a társadalom megbecsült szervezetévé, ismét a nemzet egységének szimbólumává vált. A kecskeméti repülőbázis jövőjének biztosítéka pedig emellett abban rejlik, hogy a pilóták itt "nemcsak tudásukkal, de szívükkel is szolgálnak" - mondta.
    Az eseményen Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok arról beszélt, hogy a JAS-39 Gripen típusú vadászgépekkel nemcsak egy "darab vasat", hanem az üzemeltetéshez szükséges és az elmúlt évtized légi szerepvállalásaiban elért sikerekhez elengedhetetlen mentalitást is vásárolt és kapott Svédországtól a Magyar Honvédség.
    Jelezte: a Gripen-flotta és a működtetésére kiképzett 35 pilóta és 145 technikus minden tekintetben alkalmas 21. századi feladatok végrehajtására. Közölte: a gépek csaknem 14 ezer órát repültek, mintegy száz gyakorlaton vettek részt, több tucatnyi ország repülőnapjain tartottak bemutatót 2006 óta. Egy korszak azonban most lezárul a korábban tizenhat, mára kéttagú csökkent svéd támogató csoport megszűnésével - mondta, hozzátéve, hogy bár a magyar Gripen-flotta és a kecskeméti repülőbázis ezzel "felnőtté válik", a gyár a jövőben "sem engedi el magyar partnerei kezét".