Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kiszabadult egy újságírónő a szakadárok fogságából

2016-03-03 14:04:58

 

Fogolycsere keretében sikerült Kijevnek elérnie, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok elengedjenek egy újságírónőt, akit több mint egy éven át tartottak fogságban - erről csütörtökön számolt be Petro Porosenko ukrán elnök a Twitter közösségi internetes oldalon.

 

    Az államfő kijelentette, hogy tiszteli Marija Varfolomejeva bátorságát és lelki erejét. Az újságírónőt tavaly január 9. óta tartották fogságban a Luhanszk megyei szakadárok állítólag egy pincében, ahol meg is kínozták. Akkor fogták el, amikor Luhanszkban egy hivatali épületet fotózott, és kémkedéssel vádolták meg. Porosenko szerint nem kis erőfeszítésbe került az újságírónő kiszabadítása, amiért köszönetet mondott minden közreműködőnek.
    Varfolomejeva Luhanszk szakadár megszállása előtt egy helyi újság munkatársa volt, de dolgozott a Vosztok-Media internetes kiadványnak és ukrán tévécsatornáknak is. 
    Szakadár hírforrások szerint az újságírónőért cserébe két személyt - egy férfit és egy nőt - engedett el Kijev. Porosenko sajtótitkára, Szvjatoszlav Ceholko hozzátette, hogy egyikük egy orosz állampolgár, akinek az ukrán elnök kegyelmet adott. 
     Közben a kelet-ukrajnai konfliktus övezetéből tovább folytatódó heves támadásokról érkeztek jelentések. Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt ismét meghalt egy ukrán katona, egy másik pedig megsebesült. Szavai szerint a katona járőrözés közben kapott halálos sebet egy orvlövész golyójától Luhanszk megyében.
    A ukrán védelmi minisztérium hírszerzése arról számolt be, hogy a Donyeck környéki Marjinka településnél állítólag öt orosz katona vesztette életét, akik egy egy diverziós, felderítő csoporthoz tartoztak. 
    A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében arról írt, hogy az elmúlt napban összesen 62-szer lőtték a szakadárok a fegyveres erők állásait, és egyre gyakrabban vetnek be aknavetőket, köztük a minszki egyezmény által tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberűeket is. 
    A parancsnokság jelentése szerint csütörtökön hajnalban Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek a szakadár erők, az általuk ellenőrzött Donyeck városából Krasznohorivka irányába lőttek ki legalább tíz lövedéket. 
     A donyecki szakadárok hírügynöksége azt jelentette, hogy szerda este az ukrán hadsereg négy órán át lőtte különböző tüzérségi fegyverekkel a Donyecktől mintegy 65 kilométerre északra, közvetlenül a frontvonalon fekvő Zajceve falu szeparatista ellenőrzésű részét.