Tivadar napja van. | 2024.04.20

Horvát államfő: abszolút szükséges a horvát határok teljes védelme

2016-03-02 17:15:00

 Feltétlenül szükséges a horvát határok teljes védelme, ami nem jelenti lezárásukat és nem jelent embertelen bánásmódot a migránsokkal szemben, hanem a horvát nemzetbiztonság érdekeinek védelmét szolgálja - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán újságíróknak.

    A politikus felhívta a figyelmet, hogy már a migrációs válság elején szorgalmazta a határok szigorúbb ellenőrzését, nemcsak nemzetvédelmi okok miatt, hanem a migránsok védelme érdekében is, akik gyakran célpontjai különböző terrorista támadásoknak. 
    Tihomir Oreskovic kedden a német fővárosban tett bemutatkozó látogatásán a vendéglátójával, Angela Merkel kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy kormánya szorosan egyeztet a szomszédos országokkal, hogy időben reagálhassanak a balkáni migrációs útvonalon történő fejleményekre.
    Hozzátette, hogy Horvátország továbbra is a menekültválság közös európai megoldását szorgalmazza, és emberségesen kezeli a menekülteket, ugyanakkor szükség esetén beveti a katonaságot is határain.
    Josip Bulj védelmi miniszter szerdán úgy nyilatkozott: a katonaság jelenleg is logisztikai feladatokat lát el, és amennyiben szükség lesz rá, kisegítheti a rendőrséget a határok ellenőrzésében.
    Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes kedden este a sajtónak hivatalosan is megerősítette: a kormány a védelmi törvény módosítását tervezi, hogy a hadsereg kivételes és különleges helyzetekben segítséget nyújthasson a rendőrségnek a határok védelmében.
    "Meg kell védenünk saját határainkat, ahogyan azt Szlovénia, Magyarország és Ausztria is teszi" - hangsúlyozta.
    Horvát civil szervezetek szerdán közleményt adtak ki, amelyben azzal vádolják a kormányt, hogy militarizálni akarja az országot. Horvátország nem áll háborúban, a kormánynak pedig inkább arra kellene erőfeszítéseket tennie, hogy megszüntesse a migránsáradat okát, s hogy közös erővel véget vessen a szíriai háborúnak, egyúttal lehetővé tegye a menekültek jobb integrálását a társadalomba - áll a közleményben.