Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tóbiás: "az emberek elárulói" az NVB azon tagjai, akik Erdösiné kérdést támogatták

2016-03-01 19:04:00

 Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint "az emberek elárulóinak" tekinthetők a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azon tagjai, akik megakadályozták az MSZP szakmailag kifogástalan, jogilag rendben lévő vasárnapi zárvatartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésének hitelesítését.

    Tóbiás József keddi budapesti sajtótájékoztatóján azonnali vizsgálatot követelt a kormánytól, hogy kiderüljön az NVB érintett tagjai milyen utasításra hoztak a döntést.
    Az ellenzéki politikus felsorolt több NVB-tagot is, akik támogatták hétfőn Erdösi Lászlóné népszavazási kérdésének hitelesítését, míg az MSZP-ét nem és szerinte kötődnek a Fideszhez.
    Tóbiás József elmondta, Bozsóki Éva 2010-ben a Fidesz jogi koordinátora volt; Lovas András 2011-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium titkárságvezetője volt, 2013 óta a Sárhegyi és Társa Ügyvédi Iroda alkalmazottja; Tóta Áronné Zentai Ildikó férje fideszes önkormányzati képviselő; Boda Pál, aki "bizonyára fellelhető" olyan vadásztársaságoknál, ahol a kormány vezetői megfordulnak.
    A felsorolást úgy folytatta: szavazott Sárhegyi Zoltán is, aki a Sárhegyi ügyvédi iroda vezetője. Ez az ügyvédi iroda, amely közreműködött a Modern Média Group megalapításában - közölte a pártelnök, hozzátéve: az új jobboldali médiabirodalom központi cégét Habony Árpád és Győri Tibor, a Miniszterelnökség korábbi államtitkára alapította.
    Tóbiás József kitért arra is, hogy ebben az ügyvédi irodában dolgozott Papcsák Ferenc volt fideszes országgyűlési képviselő, a jegybank felügyelőbizottsági elnöke is. A Sárhegyi ügyvédi iroda számos, több tízmilliós állami, minisztériumi megbízásokat kapott - közölte.
    Az MSZP elnöke szerint tudomásul kell vennie a Fidesznek, hogy már nem lehet megakadályozni azt, hogy a választópolgárok a vasárnapi zárvatartásról, illetve az életüket érintő, a hétköznapjaikat meghatározó kérdésekről dönthessenek. Megjegyezte, a közvélemény-kutatások szerint ma az emberek 70 százaléka szeretne dönteni arról, hogy vasárnap nyitva legyenek az üzletek.
    Tóbiás József ismét szóvá tette, hogy egy hete nem indult vizsgálat a kedden a Nemzeti Választási Irodánál történtek ügyében, amikor az MSZP képviselőjét "verőlegények" akadályozták meg, hogy elsőként nyújtsa be népszavazási kezdeményezését.
    Nem az elhatárolódás a megfelelő válasz, hanem a vizsgálat - hangoztatta.