Andrea napja van. | 2024.04.18

Az unió üdvözli, hogy Írország részt vesz a menekültek áthelyezési rendszerében

2016-03-01 17:38:00

 Az Európai Bizottság üdvözölte, hogy Írország teljes körűen részt vesz a menekültek tagországok közötti áthelyezésének rendszerében - közölte Brüsszelben Margarítisz Szkínász, az európai bizottsági elnök szóvivője sajtótájékoztatóján kedden.

    A Lisszaboni Szerződéssel összhangban Írország bejelentette, hogy az Európai Bizottság október 6-án tett felszólításának eleget téve részt kíván venni az Olaszországban és Görögországban tartózkodó, nemzetközi védelemre szoruló menekültek tagországok közötti elosztásában.
    A szerződés rendelkezéseivel összhangban a bizottság megerősítette, hogy az Európai Tanács 40 ezer nemzetközi védelemre szoruló menedékkérő elosztásáról szóló szeptember 14-i, valamint az uniós tanács szeptember 22-én hozott, további 120 ezer migráns elosztásáról szóló határozata Írországra is vonatkozik - tájékoztatott Margarítisz Szkínász.
    A menedékkérők áthelyezési rendszere mindazokra vonatkozik, akik Olaszország, vagy Görögország területére 2015. augusztus 15. és 2017. szeptember 16. között érkeztek, vagy érkeznek és elfogadott menedékkérelmük nemzetiségi szinten 75 százalék felett van.