Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gyerekeket késeltek meg Dél-Kínában, sokan súlyosan megsebesültek

2016-02-29 10:08:17

 

Tíz kisiskolást késelt meg egy férfi a dél-kínai Hajnan tartomány székvárosában Hajkouban - jelentette a kínai központi televízió (CCTV) mikroblogján hétfőn.

 

    A kórházba szállított tíz gyerek közül hat fiú és négy lány, egyikük élete sincs veszélyben.
    A késelés az egyik helyi általános iskola kapuja előtt történt. A gyerekek elleni támadás után az elkövető végzett magával.
    Az ügyben kiadott rendőrségi közlemény "gonosz" bűncselekménynek, szélsőséges tettnek nevezte a történteket. A nyomozás még folyik, a késelő kilétét, illetve lehetséges indítékait nem közölték.
    Az elmúlt években több alkalommal is ámokfutó támadt kisgyerekekre Kínában, általában késsel. 2012-ben például Honan tartományban egy férfi kéttucatnyi gyereket sebesített meg, két évvel később négy általános iskolás gyerek halt bele egy késelő utcai támadásába a dél-kínai Kuanghsziban.
    Öt évvel ezelőtt néhány hét alatt több hasonló eset történt, és ezután a gyerekeknek önvédelmi oktatást kezdtek oktatni az iskolákban. A legsúlyosabb támadást egy volt orvos követte el szerelmi csalódása miatt: dühében nyolc diákot megölt, ötöt megsebesített a kelet-kínai Fucsien tartomány egyik iskolájában. A gyilkost később halálra ítélték.
    Az elkövetőkről utólag gyakran bebizonyosodik, hogy korábbi sérelmüket akarják ily módon megtorolni, a társadalom vagy egy intézmény elleni személyes bosszú vezérli őket, vagy pedig elmeháborodottak. Pszichológusi vélemények szerint azért támadnak gyerekekre, mert úgy gondolják, hogy így tudnak a legnagyobb fájdalmat okozva bosszút állni sérelmeikért.