Auguszta napja van. | 2024.03.29

Századvég: sikeres, de konfliktussal jár Orbán Viktor cselekvésorientált politikája 

2016-02-28 21:10:00

 Brüsszelben "dumapolitika" folyik, ha baj van összehívnak egy újabb tanácskozást, értekezést, ezzel szemben Orbán Viktor valóságból kiinduló, cselekvésorientált politikát folytat, amely megoldást kínál ebben a kritikus időszakban, de rendkívül sok konfliktushoz vezet majd - vélekedett a Századvég stratégiai igazgatója a miniszterelnök évértékelő beszéde után az M1 csatornán, vasárnap.

    G. Fodor Gábor szerint az európai politikát túlnyomórészt még mindig az elvekhez ragaszkodó elit politika határozza meg, ezért Orbán Viktor cselekvéspolitikája konfliktusos, aktivizmusa veszélyt jelent azokra, akik "öltönyökben leülnek és beszélgetnek" - fogalmazott. 
    A stratégiai igazgató az évértékelő egyik legfontosabb momentumának nevezte, hogy a miniszterelnök szerint a pragmatikus, cselekvőképes politikának a valóságból és nem elvekből, ideológiákból kell kiindulnia. Az elmúlt egy év pedig bizonyította, hogy a magyar kormány bejelentéseihez cselekvés is társult - tette hozzá a szakértő. 
    Brüsszellel az az igazi probléma, hogy elszakadt a választópolgároktól, pedig őket kell meghallgatni - jegyezte meg. Ismertette, hogy a Századvég kutatása szerint, függetlenül a pártszimpátiától, a magyar választópolgárok 84 százaléka ellenzi a kötelező betelepítési kvótát, még a baloldali szavazók mintegy 60 százaléka is.   
    G. Fodor Gábor értelmezése szerint a miniszterelnök beszéde arról szólt, hogy egy új történelmi időszakba léptünk, "a népvándorlás korába, ami veszélyezteti mindazt, amit a nemzeti sikeresség feltételeinek gondolunk, veszélyezteti azt amit elértünk és amit még elérhetünk". A beszéd alapján a probléma Brüsszel, amely visszaél hatalmával, magatartásának szimbóluma a betelepítési kvóta, amit csak az emberek akarata, a népszavazás állíthat meg - foglalta össze a csaknem 65 perces évértékelő beszédet.
    Úgy vélte: a beszéd egyik legerősebb üzenete, hogy most van ideje a bátorságnak, Magyarországnak ki kell állnia az érdekeiért, amely viszont konfliktus nélkül nem lehetséges. 
    A migránsok elözönlik Európát, azonban a kontinensen fennálló helyzetért valójában Brüsszel, valamint az európai elit tehetetlen magatartása a felelős, ezt az attitűdöt a miniszterelnök őrültségnek nevezte, amelyet meg kell állítani - fogalmazott. 
    A Századvég stratégiai igazgatója szerint az erős évértékelő beszéd az európai átlagpolgárokra is hatással lesz, részben azért, mert az utóbbi egy évben Orbán Viktor szerepe hihetetlenül felerősödött, karakterét gyakran Merkel ellentéteként említik, ezért a miniszterelnök szinte minden rezdülésére figyelnek Európában.