Gedeon napja van. | 2024.03.28

Berlin felkészül a határzárra

2016-02-28 15:29:00

Elkezdődött a felkészülés a német szövetségi belügyminisztériumban arra az esetre, ha le kell zárni a határt a menedékkérők előtt - írta a Welt am Sonntag című német vasárnapi újság.

    A Megkezdődött a visszaszámlálás a határzárig című összeállítás szerint a kormány fordulópontnak szánja a március 7-re tervezett EU-Törökország csúcstalálkozót a menekültválság kezelésében, és Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szavai szerint az eddigiekhez képest "másmilyen intézkedésekre" kerül sor, ha nem sikerül rövidesen nagymértékben csökkenteni a görög-török határon az EU-ba belépő menekültek számát.
    Thomas de Maiziere tárcájánál már dolgoznak arra vonatkozó terveken, hogy a következő hetekben visszautasítanak menekülteket a határon. A miniszter azonban valószínűleg nem jelent majd be "drasztikus akciókat", mert a meglepetés erejére is szüksége van, és biztonsági körökben azt mondják, hogy a március 13-án három tartományban - Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pflaz, Szász-Anhalt - tartandó helyi választások előtt nem történik semmi ebben az ügyben. A döntést pedig nem egyedül a miniszter hozza meg, az utasítást a kancellári hivatalnak kell kiadnia - írta a Welt am Sonntag.
    Thomas de Maiziere már egy tavaly év végi interjúban kiemelte, hogy lehetséges a belépés megtagadása a menedékkérőktől. Mint mondta, politikai döntés volt, hogy nem élnek a lehetőséggel - idézte fel a lap a miniszterrel készített decemberi interjúját, rámutatva, hogy Angela Merkel kancellár és Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a kormány menekültügyi koordinátora föltétlenül el akarta kerülni, hogy menedékkérők visszaszorításáról a német határon készült "utálatos" képek járják be a világot.
    Jelenleg viszonylag kevés menedékkérőtől tagadják meg a belépést, számuk januárban 5000, februárban 2300 volt, a hatóságok azonban arra számítanak, hogy a belépésre jelentkezők száma az időjárás jobbra fordulásával ugrásszerűen emelkedik majd márciusban.
    A szövetségi rendőrség már tavaly szeptemberben elkészített egy tervet a határ lezárásáról valamennyi menedékkérő előtt. A 30 oldalas - jelenleg páncélszekrényben fekvő - bevetési parancs a szövetségi rendőrség 21 századának szól, és akár azonnal ki lehet adni. A jogalapot a menedékjogi eljárásról szóló törvény biztosítja, amely szerint meg lehet tagadni a belépést biztonságos harmadik országból érkező menekültektől.
    A dokumentum alapján a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség egységei lezárnák a bajor-osztrák határszakasz valamennyi - hatvannál is több - átkelőjét, valamint az Inn és a Salzach határfolyó összes hídját, és legfeljebb "mini kontingensekben" engednének be az országba menedéket kereső embereket.
    A terv szerint számos egység a "hátországban", a határ menti térségben tevékenykedne, feladatuk a zöldhatáron átkelő emberek összegyűjtése és a határra szállítása lenne, méghozzá helikopterrel, a határon dolgozó kollegák pedig akár vízágyúkat is bevethetnének.
    A szövetségi rendőrség legfeljebb két hétig tudná ellátni a feladatot a jelenlegi kapacitások mellett, még akkor is, ha támogatást kap a tartományi rendőrségek készenléti, rohamrendőri egységeitől. A berlini vezetésnek viszont nem is az intézkedés időtartama a fontos, hanem a "jelzésérték", a menekülteknek küldött üzenet. Azt pedig Angela Merkelnek kellene elmagyaráznia, hogy az intézkedés milyen viszonyban áll eddigi politikájával és híres mondásával, miszerint "megoldjuk az ügyet", vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal.
    A bajor kormány is készül egy lehetséges fordulatra, a Welt am Sonntag beszámolója szerint a tartományi belügyminisztérium nemrég utasította a rendőrség több területi vezetőségét, hogy kezdjék meg az "előzetes mérlegelést" arról, miként lehetne támogatni a szövetségi rendőrséget, ha annak feladata lenne a tartós határellenőrzés és a menekültek visszautasítása.
    Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter ezt megerősítette, a lapnak adott nyilatkozatában kiemelte: amennyiben a március 7-ei rendkívüli uniós csúcs sikertelen lesz, a menekülthullám korlátozását "Németországnak önálló intézkedésekkel kell megoldania, szükség esetén EU-s szabályozás nélkül".