Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megvonta a befektetési besorolást Azerbajdzsántól a Fitch Ratings

2016-02-27 10:10:00

 Megvonta Azerbajdzsántól a befektetési ajánlású besorolást pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal indokolva a döntést, hogy az alacsony olajárak jelentősen rontották Azerbajdzsán költségvetési pozícióit.

    A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BBB mínusz"-ról - a befektetési ajánlású besorolási sáv alsó széléről - egy fokozattal "BB plusz"-ra rontotta Azerbajdzsán devizában és hazai valutában kibocsátott hosszú futamidejű szuverén adósságának osztályzatát. Az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás maradt érvényben.
    Azerbajdzsán nem egészen egy hónap alatt mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél elveszítette befektetési ajánlású államadós-besorolását. A Standard & Poor's január 29-én, a Moody's Investors Service február 5-én sorolta át Azerbajdzsánt a magas hozamú, vagyis már nem befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.
    A Fitch Ratings londoni elemzői a pénteki leminősítéshez fűzött indoklásukban kiemelték azt a várakozásukat, hogy az azeri államháztartás konszolidált egyenlegének hiánya a hazai össztermékhez (GDP) mérve az idén eléri a 12,5 százalékot a tavalyi 5,3 százalékos hiány után. A Fitch 2017-ben is még 7,5 százalékos deficittel számol.
    A hitelminősítő becslése szerint a nyersolaj- és a földgázkitermelésből eredő bevételek - amelyek az elmúlt öt év átlagában meghaladták Azerbajdzsán konszolidált államháztartási jövedelmének 50 százalékát - tavaly 40 százalékkal zuhantak, és a Fitch várakozása szerint az idén további 30 százalékkal esnek.
    A Fitch Ratings jelenlegi előrejelzése az, hogy az azeri gazdaság teljesítménye az idén 3,3 százalékkal csökken. A cég hangsúlyozza, hogy a "BBB" besorolási kategóriában nyilvántartott szuverén adósok GDP-növekedési ütemének mediánszintje 2016-ban várhatóan 2,6 százalék lesz.
    A hitelminősítő prognózisa szerint ugyanakkor az idei átlagos infláció a súlyos recesszió ellenére - a helyi valuta gyengesége miatt - eléri a 14 százalékot a tavaly mért 4 százalék után.
    A Fitch londoni elemzői közölték: kaptak olyan jelentéseket, hogy egyes termékek árszintje 50 százalékkal ugrott meg. A Fitch Ratings szerint ez azt jelzi, hogy a fogyasztói árindex nem is mutatja teljes egészében a tényleges inflációs ütemet.