Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tőkeemelés és -leszállítás az MKB csoportnál

2016-02-26 14:28:55

 

Az MKB bankcsoporton belül tőkeleszállítást, egyúttal tőkeemelést hajtanak végre a tulajdonosok, részben az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt. vesztesége miatt, részben tőkeátrendezés történik. Az Autóhitel vesztesége a devizalapú autóhitelek elszámolásából fakad - közölte az MKB Bank az MTI érdeklődésére pénteken.

    A Cégközlönyben megjelent hirdetmények szerint az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt. jegyzett tőkéjét 1,211 milliárd forintról 48 millió forintra szállítják le a tulajdonosok, majd egyidejűleg 50 millió forintra emelik a cég veszteségének rendezése érdekében.
    A névértéken 2 millió forintos tőkeemelés kibocsátási értéke 4,771 milliárd forint, amire teljes egészében pénzbeli hozzájárulással kerül sor. Az alaptőke-emelés során forgalomba hozott egy darab 1 millió forint névértékű törzsrészvényt 3,771 milliárd forint kibocsátási értéken az MKB Bank, a másik 1 millió forint névértékű részvényt 1 milliárd forint kibocsátási értéken az MKB-Euroleasing jegyzi le.
    Az Autóhitel vesztesége a devizalapú autóhitelek elszámolásából fakad - közölte az MKB az MTI érdelődésére. A tőkeemelés után az MKB Bank tulajdoni aránya 74, az MKB-Euroleasingé pedig 26 százalék lesz. Hozzátették, mivel az MKB-Euroleasing Zrt. 100 százalékos tulajdonosa az MKB Bank, az utóbbi gyakorlatilag 100 százalékos tulajdonosa marad az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt.-nek, ahogyan a tőkeleszállítás elhatározásának időpontjában is az volt.
    Az MKB-Euroleasing alapőkéjét 5,504 milliárdról 50 millió forintra szállíja le az MKB, aminek oka a hirdetmény szerint részben veszteségrendezés, részben az eredménytartalék növelése az alaptőke terhére.