Gedeon napja van. | 2024.03.28

Könnygáz miatt egyelőre nem választott új államfőt a koszovói parlament

2016-02-26 14:09:45

 

Ellenzéki képviselők ismét könnygázgránátot hoztak működésbe a koszovói parlamentben pénteken, emiatt megszakították az ülést, amelyen az új köztársasági elnököt kellene megválasztani.

 

    Eleinte még az sem volt biztos, hogy szavazatképes lesz-e a parlament, így csak másfél órás késéssel tudták megkezdeni az ülést. A kormánykoalíció két pártjának összesen 68 képviselője van, így a kétharmados támogatáshoz további 12 embert, lényegében a nemzeti kisebbségek képviselőit kell meggyőzni arról, hogy támogassák valamelyik jelöltet.
    Hivatalosan ugyan ketten indulnak a köztársasági elnöki posztért, Hashim Thaci külügyminiszter, valamint a szintén a Thaci vezette Koszovói Demokrata Párthoz (PDK) tartozó Rafet Rama, őt azonban gyakorlatilag csak azért jelölte a párt, hogy Thacinak legyen kihívója.
    Az ellenzék szavazataira Hashim Thaci nem számíthat, annál is inkább, mivel a három legnagyobb koszovói ellenzéki párt két hétig tartó egésznapos tüntetéseket jelentett be kedden annak érdekében, hogy megakadályozza az új köztársasági elnök megválasztását.
    Az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) tagjai sátrakat állítottak fel a pristinai kormány és a parlament épülete előtt, a rendőrség pedig megerősített erőkkel védi a kormányépületeket. Pénteken több mint ezer rendőr védte az objektumokat a két-háromezer fős tiltakozó tömegtől.
    Az ellenzék szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról, és bejelentették: mindaddig akadályozzák a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A Hashim Thaci elnökké választása elleni tiltakozás újabb pontja az ellenzéki egyet nem értésnek. Bejelentették: március hetedikéig tiltakoznak, akkor jár le ugyanis az elnökválasztás határideje, azaz ha addig nem lesz új elnöke Koszovónak, előre hozott választást kell kiírni.