Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elérte a 80 ezer hektárt az elöntött terület nagysága

2016-02-26 11:44:54

 

Jelenleg 80 ezer hektár földterület van víz alatt, de a belvíz terjedése várhatóan megáll - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) műszaki főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    Láng István elmondta: idén annyival jobb a helyzet, hogy - egyebek mellett a közfoglalkoztatás következtében - nagyon sok csatornát ki tudtak tisztítani, ezért a belvizes területről kiszivattyúzott víz gyorsabban át tud azokon folyni.
    Az előrejelzés szerint a következő napokban kevesebb csapadék hullik, ezért várhatóan nem terjed tovább a belvíz. Márciusban viszont előreláthatóan az éves átlagnál 70 százalékkal több eső esik majd, emiatt elhúzódó belvízi védekezésre kell számítani - figyelmeztetett.
    Az OVF által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint jelenleg tizenkét vízügyi igazgatóság területén, 54 belvízvédelmi szakaszon tartanak fenn belvízvédelmi készültséget. Ebből 24-en elsőfokú, 29-en másodfokú, egy szakaszon pedig harmadfokú készültség van érvényben. A legnagyobb, 22 ezer hektáros elöntést a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták.
    Az árvízi helyzet alig változott, folytatódik az árhullámok lassú levonulása - közölték. A Sajó végig apad, a Takta Taktaföldvárnál lassan apad, a Bodrog viszont nagyon lassan tovább árad, és a következő egy-két napban további lassú vízszintemelkedés várható. A Tiszán Tiszapalkonya térségében nagyon kis mértékben, de csökkent a vízszint, miközben alatta és felette gyengén árad a folyó.
    A közleményben kitértek arra: a most hatalmas szerephez jutó gép-, eszköz- és műszerparkot az OVF egy 9,8 milliárd forintos beruházás keretében, a múlt év végén szerezte be. Az árvízi és belvízi biztonság érdekében idén is nagy fejlesztések várhatóak az ágazatban: csaknem 100 milliárd forintot terveznek uniós forrásokból lehívni a tervezett fejlesztések megvalósítására.