Emma napja van. | 2024.04.19

Ezen a héten 238 ítélet született határzár tiltott átlépése miatt Szegeden

2016-02-26 11:43:16

 

Kétszázharmincnyolc ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság a héten - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.

    Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság négy vádlottra felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a kiutasítás mellett; 161 vádlottat egy évre, 67-et két évre, ötöt három évre kiutasított Magyarország területéről, egy fiatalkorút pedig egy évre próbára bocsátott.
    A vádlottak - akik többsége marokkói, afgán, iráni, szíriai vagy pakisztáni állampolgárságúnak vallotta magát - a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt, illetve felett átbújva léptek illegálisan magyar területre.
    Az ítéleteket a vádlottak és védőik tudomásul vették, így jogerőre emelkedtek, a terheltek nem kérték az írásba foglalt ítélet lefordítását anyanyelvükre.
    A Szegedi Járásbíróság tavaly szeptember 15-étől csütörtökig 1666 migráns ügyét bírálta el határzárral kapcsolatos bűncselekmény miatt gyorsított eljárásban: 1662 határzár tiltott átlépésének, négy vádlott határzár megrongálásának bűntette miatt. A bíróság 1603 vádlottal szemben többségében egy és két év kiutasítást szabott ki, egy terheltet végrehajtandó, 32-t felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, másokkal szemben intézkedést, így megrovást és próbára bocsátást alkalmazott.
    A szóvivő kitért arra, hogy a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon ebben az időszakban 289 menekültügyi eljárás indult, és 227 ügyet már jogerősen befejeztek közülük.