Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csaknem négyszeresére nőtt a Masterplast nyeresége

2016-02-26 10:07:00

 Több mint 2,8 millió euró adózás utáni eredményt ért el a Masterplast Nyrt. tavaly, csaknem négyszeresére nőtt a nyereség az előző évi 766 ezer euróról; ez lehetőséget adhat osztalékfizetésre - közölte a társaság csütörtökön.

    Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint a Masterplast Nyrt. 83,8 millió eurós bevételt ért el tavaly, ami 3 százalékkal múlta felül a 2014-es értéket.
    A nyers- és alapanyagárak, illetve az árfolyamok kedvezőtlen változásai ellenére csak kis mértékben csökkent a társaság kereskedelmi árrése, amit szállítási és egyéb költségek csökkentésével ellensúlyozott, így működési eredménye a megelőző év szintjén alakult - közölték.
    Tavaly a negyedik negyedévében 19,27 millió eurós árbevételt ért el a vállalat, ami két százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakáétól, ugyanakkor stratégiai termékeiben 10 százalékos volt a növekedés.
    A múlt év végén javuló tendenciákat tapasztaltak a társaság fő piacain. Az árbevételhez a legnagyobb mértékben hozzájáruló magyar, román és szerb piacokon élénkült az építőipar, illetve ennek jeleit mutatta a horvát gazdaság és az ottani építőipar is. Javult a helyzet a szlovák és a lengyel piacon, valamint a helyi deviza stabilizálódásával konszolidálódott az ukrán piac.
    A magyar és a román piacokon egyaránt 10 százalékkal nőtt a Masterplast árbevétele a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg az exportpiacokon ennél is nagyobb, 18 százalékos bővülést ért el a cég - közölték.
    A piaci folyamatokhoz történő rugalmas alkalmazkodással javították a nyereségtermelő képességet, a megtermelt nyereség mértéke és a vállalat pénzügyi pozíciója megnyitja a kaput az osztalékfizetés lehetősége előtt - idézi a közlemény Tibor Dávidot, a Masterplast Nyrt. vezérigazgatóját.
    Az összesen 8,4 millió eurós szabadkai üvegszövet-gyár első fázisának sikeres próbaüzeme után tavaly novemberben elindult a fejlesztés második üteme is. Ez jó alapot teremt ahhoz, hogy megvalósítsák a 2014-ben megfogalmazott stratégiai célkitűzést, amely szerint 2020-ig az európai szigetelőanyag-piac meghatározó üzleti szolgáltatójává kíván válni a Masterplast, 100 millió euró feletti éves árbevétellel - hangsúlyozta a vezérigazgató.
    A tervek szerint a nyárra elkészül a Masterplast szabadkai üzemének második fázisa, a fejlesztés harmadik szakaszát 2017 tavaszán zárja le a cég, a beruházás 205 munkahelyet teremt.
    A társaság értékelése szerint pozitívan hathatnak a vállalat magyarországi forgalmára a lakáspiac élénkítését célzó kormányzati intézkedések, a változások hatására várhatóan felfutó építkezések mind a szigetelőanyagok, mind az egyéb építőanyagok értékesítését növelhetik a jövőben.
    Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a kelet-közép-európai régió egyik vezető építőanyag-gyártó és -forgalmazó vállalata, a cégcsoportnak 10 országban van saját tulajdonú leányvállalata.
    A Masterplast részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek. A csütörtöki kereskedést 480 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 593, a legalacsonyabb 376 forint volt.