Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tarlós: emlékeztetni kell a történelem sötét időszakaira a felnövekvő nemzedéket

2016-02-26 09:28:00

 A most felnövekvő nemzedéket is emlékeztetni kell a történelem sötét időszakaira, hogy "soha többé ne érvényesülhessen a gyilkos kommunista diktatúra, bármilyen elnevezés köpönyege alatt is próbáljon visszatérni" - mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján, Budapesten.

    "Csak akkor számolhatunk el és le az elmúlt 69 esztendővel, ha minden áldozat méltó emléket kap, minden bűnöst nevén nevezünk, ha lehetséges még felelősségre is vonunk" - jelentette ki a főpolgármester a III. kerületben található Katinyi mártírok parkjában elmondott beszédében, hozzátéve, a felelősségre vonás "a jelek szerint nem mindig sikerül".
    Tarlós István büszkeségének adott hangot, hogy Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármesterrel közösen kezdeményezték a katinyi mártírok előtt tisztelgő emlékmű felállítását, amely alma matere, az óbudai Árpád Gimnázium előtt kapott helyet. 
    A Katinyi mártírok parkja arról a tragédiáról kapta nevét, amelyben Sztálin parancsára az egykori szovjet titkosszolgálat a legszerényebb becslések szerint is több mint 15-20 ezer lengyel értelmiségit, valamint katona- és rendőrtisztet végzett ki - fejtette ki a városvezető, aki a történelem egyik legnagyobb hamisításának nevezte, hogy a kommunista rendszer sokáig náci propagandának állította be a történteket, amelyért Oroszország csak 1990-ben vállalta magára a felelősséget.
    Tarlós István felidézte azt is, hogy a kommunista rendszerek áldozatainak szóló emléknapot az első Orbán-kormány vezette be 2000-ben, annak a napnak az évfordulóját kijelölve, amelyen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Béla kisgazda politikust, a "második világháború utáni Magyarország egyik legjelentősebb kommunistaellenes szereplőjét".
    Ez az első lépés volt azon az úton, amelyen a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket, és megindult a totális, egypárti diktatúra felé - mondta. Kiemelte azt is, hogy a későbbiekben a politikai osztály elsorvasztása, a társadalom ellenállásának megtörése, az egyházak kivéreztetése és megalázása, valamint a középosztály teljes szétzúzása is a kommunista diktatúra módszereihez és következményeihez tartozott.
    A főpolgármester az 1997-ben megjelent A kommunizmus fekete könyve című kiadványra hivatkozva közölte, világszerte körülbelül 100 millióra teszik a vörös diktatúra áldozatainak számát, közülük több mint egymillión Közép-Európából kerültek ki. Mellettük azonban azok is a rendszer áldozatának tekinthetők, akiket börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vallási hovatartozásuk miatt üldöztek, továbbá megfosztották a tisztességes élet lehetőségétől.
    Tarlós István beszéde végén röviden kitért a migránsválságra is. "Tegyünk azért, hogy ne történhessen meg, ami megtörtént a második világháború előtt, hogy mindenki sejtette, hogy mi a baj és nagy a baj, de mindenki becsukta a szemét, és senki nem akarta tudomásul venni és tenni ellene" - mondta a bevándorlás jelentette problémákra utalva.
    A főpolgármester beszédét követően Faludy György Recski est című verse hangzott el, majd a városvezető koszorút helyezett el a katinyi mártírok emlékműve előtt, a kerületben képviselettel rendelkező pártokhoz és több szervezethez hasonlóan.