Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rétvári: 100 milliónyi áldozatot követelt a kommunizmus

2016-02-25 18:27:00

 

A történelem szerte a világon bebizonyította, hogy a kommunizmus nem létezhet erőszak és az azt követő diktatúra nélkül, ennek bizonysága a különböző országokban a gyilkos rendszer nevéhez fűződő 100 milliónyi halálos áldozat - mondta Rétvári Bence csütörtökön Kistarcsán, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen.

 

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kifejtette: itt, a hajdani internálótáborban az 50-es évek elején, majd a Kádár-féle 56-os megtorlást követően zömében olyan egyszerű, kétkezi munkások, parasztok ezreit tartották fogva embertelen körülmények között, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy a szabadság levegőjét akarták magukba szívni. 
    Az akkori rendszer teljes kifordultságát mutatta, hogy a hatalom a proletárdiktatúra nevében fordult éppen azok ellen, akiknek jobb, igazságosabb életet ígért - hangsúlyozta. A kistarcsai szögesdrótok között volt, hogy egy időben hét-nyolcezer embert zsúfoltak össze, a kínzások, megaláztatások, szenvedések közepette sokan mártírhalált haltak, mások egész életükben magukkal hurcolták ezeknek a sötét időknek a nyomait - tette hozzá. 
    Az államtitkár közölte: indokolt lenne elérni, hogy ne csupán Magyarországon, hanem különféle nemzetközi szervezetek közbenjárására az egész világon az év egy bizonyos napján megemlékezzenek a kommunizmus áldozatairól. 
    A mintegy 150 fő részvételével megtartott ünnepségen az államtitkár megkoszorúzta a kistarcsai internálótábor falán elhelyezett emléktáblát.