Auguszta napja van. | 2024.03.29

A legjobb természetvédelmi pályázatok közé választotta a Pannon Magbank programot az Európai Bizottság 

2016-02-25 15:56:38

Az Európai Bizottság minden évben kiosztja a Legjobb LIFE természetvédelmi program díját; idén három kategóriában 63 európai uniós program közül 23 kapta meg ezt a kitüntetést, köztük a Pannon Magbank projekt - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-t.

    A közlemény szerint a jelenlegi értékelést a 2015-ben lezárt természetvédelmi projektek körében végezték el. A díjkiosztó ünnepség május 31-én lesz Brüsszelben. A programok értékelése azonban addig is folytatódik tovább, és az átadó ünnepségen derül majd ki, hogy a 23 legjobbnak ítélt nyertes program közül melyik öt kapja meg a Legjobb a legjobbak között ("Best of the best") címet - ismertette az FM.
    A tárca felidézte, a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) koordinálásával megvalósult programban társult kedvezményezettként vett részt a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete, valamint az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság. A pályázathoz a Földművelésügyi Minisztérium biztosított társfinanszírozást.
    Első lépésként létrejött a Pannon Magbank, amely az ötéves program végére a Magyarországon vadon élő őshonos flóra mintegy 50 százalékának, azaz 800 fajnak a begyűjtését és magbanki tárolását vállalta. A program nem csak sikeresen teljesítette, hanem meg is haladta a vállaltakat, 2014 végéig mintegy 910 faj 1853 magtételének gyűjtését és tárolását valósította meg. A NöDiK-ben elkészült a Pannon Magbank laborépülete, ahol a magminták tisztítását, vizsgálatát és csíráztatását végzik a szakemberek.
    Az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársai egy visszatelepítési kísérlet során, 10 homokgyepi fajt vizsgálva igazolták, hogy a Pannon Magbankban őrzött magminták alkalmasak élőhelyek helyreállítására, fajok visszatelepítésére - emelte ki az FM.
    A közlemény szerint a szakmai tevékenységek mellett nagy hangsúlyt fektettek a részvevők a szemléletformálásra, a környezeti nevelésre, az eredmények minél szélesebb körben történő megismertetésére. Mindhárom partnerintézménynél ingyenesen látogatható, interaktív kiállításokat alakítottak ki.
    A szakmai munka a projekt zárását követően nem ért véget, a Pannon Magbank a NöDiK szervezeti egységeként, önálló osztályként folytatta munkáját a projekt lezárását követően - közölte a szaktárca.