Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emlékezni kell a hősökre, akik segítettek lebontani a kommunizmus

2016-02-25 11:57:16

 

Emlékezni kell a hősökre, akik nélkül nem lehetett volna lebontani a kommunizmus gyilkos eszméjét - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen.

 

    Völner Pál az 1947-ben ezen a napon letartóztatott, majd a Szovjetunióba elhurcolt Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkára szobránál, az Olimpia parkban hozzátette: emlékezni kell a diktatúra borzalmaira is, hogy ne történhessen meg hasonló.     

"Soha többé nem engedhetjük meg magunknak azt, ami a 20. században többször is megtörtént velünk, hogy a diktatúra átszője mindennapjainkat és végül megszokjuk az elnyomással való együttélést" - jelentette ki.     

Azt mondta, nehéz volt kilábalni a kommunizmusból, a rendszerváltáskor még nem is lehetett sejteni, hogy ennyire kemény munka és ennyire hosszú idő lesz. "Ma már elmondhatjuk, hogy mégis sikerült, bár az eszme még él, de már csak kevesen hiszik el hazugságait, és nincs már olyan hatalom, amely megszállóként ránk kényszeríthetné" - fogalmazott.     

Hozzátette, közel harminc évvel a kommunizmus bukása után, sokaknak még mindig csábító a 70-es, 80-as évekre emlékezni, mivel a rendszerváltás után a hirtelen jött szabadság létbizonytalansággal is járt, és a szabadságot érezni, érteni, és szeretni nem volt könnyű mindenkinek. A kommunizmus talán kellemesebb volt, de jobb biztos nem - hangsúlyozta.     

Beszélt arról is, hogy nem elég a kommunizmus bűneiért szó szoros értelemben vett, név szerint is ismert elkövetőket megbüntetni, hiszen voltak hétköznapi emberek is, a "középszerű tunyák", akiknek a neve nem maradt fenn, de hozzájárultak ahhoz, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak száma világszerte mintegy százmillió, Kelet-Európában pedig közel egymillió volt.     "A jóravaló restség is elemi része mindenféle önkényuralmi rendszer kiépülésének és fennmaradásának" - emelte ki.     

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala által rendezett megemlékezésen részt vett Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke; Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese; Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke; Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára; Zsinka András, Belügyminisztérium személyügyekért felelős helyettes államtitkára; Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnök helyettese; Menczer Erzsébet, fideszes országgyűlési képviselő és Szél Bernadett, az LMP társelnöke.     

A rendezvény után a résztvevők virágokat helyeztek el a szobornál, és megnézték a március 4-ig megtekinthető Kommunista bűnlajstrom című kiállítást az Olimpia Park kerítésén.     

Az Országgyűlés 2000. június 13-ai döntésével nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.