Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: az EU nem egymás zsarolásáról szól

2016-02-25 09:44:59

 

Az Európai Unió nem egymás zsarolásáról szól, ez rendkívül európaiatlan magatartás - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

    Szijjártó Péter egy biztonságpolitikai konferencián mondott beszédét követően újságíróknak úgy nyilatkozott: a közös szabályokat be kellene tartani. Mint ahogy Magyarország betartja a közös szabályokat, jó lenne, ha Görögország is ezt tenné - közölte.
    Mint mondta, a schengeni előírások világosan rendelkeznek arról, hogy milyen kötelezettségei vannak azoknak az országoknak, amelyek a schengeni külső határok mentén találhatók.
    "Jó lenne, ha Görögország megfelelne a schengeni közös szabályoknak és nem zsarolná a többieket" - fogalmazott.
    A miniszter arra reagált, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az athéni parlamentben szerdán azt mondta: Görögország mindaddig blokkolni fogja az Európai Unió politikai megállapodásait, amíg a menekültek igazságosabb elosztásáról szóló megegyezést végre nem hajtják a tagállamok. A görög kormányfő emellett a menekültpolitika ügyében hozott megállapodások azonnali betartására szólította fel az európai uniós kormányokat. "Athén nem fogja elfogadni, hogy vannak államok, amelyek egyetlen menekültet sem fogadnak be, de cserébe kerítéseket építenek" - hangsúlyozta Ciprasz.