Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több ezer migráns vesztegel Európa belső határainál a szigorított ellenőrzések miatt

2016-02-24 19:55:14

 Mintegy húszezer bevándorló rekedt Görögországban, miután a balkáni államok szigorították az ellenőrzést. A görög-macedón, a szerb-macedón és a szerb-horvát határon is tömegek vesztegelnek - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.

    Felidézték, hogy a görög-macedón átkelőnél a hétvége óta az afgánokat nem, csak a szíreket és irakiakat engedik tovább, azokat, akiknek fényképes személyazonosító okmányuk van. Az M1 tudósítója szerint Görögországban Szaloniki térségében a legsúlyosabb a helyzet. Ott a becslések szerint több mint hétezer migráns torlódott fel, de közvetlenül a görög-macedón határnál is legalább három és félezer migráns várakozik.
    Az M1 híradójában elhangzott az is, hogy délelőtt mintegy nyolcszáz szír és iraki migránssal indult el egy vonat Macedónia felé, de azt rövid idő múlva feltartóztatták őket a macedón hatóságok. Napközben bevándorlók egy csoportja egy közép-görögországi autópályán akadályozta a forgalmat.
    A macedón-szerb átkelőnél is mintegy ezren vesztegelnek, többségében afgánok, de több száz szíriai és iraki is van köztük.     Mindemellett a szerb-horvát határon is egyre feszültebb a helyzet - hangzott el az M1-en. Mint a tudósító elmondta: itt szerdán napközben tüntettek is a migránsok, akik napok óta várnak, hogy továbbutazhassanak Nyugat-Európa felé.