Emma napja van. | 2024.04.19

Széleskörű megállapodás-tervezetet juttatott el a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságának

2016-02-24 18:16:00

 Széleskörű megállapodás-tervezetet juttatott el a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságának a hét végén, a szerdán nyilvánosságra hozott dokumentum kitér többek között az állami intézményfenntartásra, a pedagógusok munkaidejére, az adminisztráció csökkentésére és tartalmi kérdésekre is.

    A kormany.hu oldalon közzétett dokumentum a tartalmi kérdéseket illetően kiemeli, hogy a diákok érdekei a legfontosabbak a tartalmi szabályozás és az óraszámok kialakításakor. 
    A tervezet szerint a felek egyetértenek abban, hogy szükséges a Nemzeti alaptanterv (Nat) és a kerettantervek átfogó felülvizsgálata, a megtanítandó lexikális tananyag érezhető csökkentése, az alapkompetencia-fejlesztés - az intézménytípusok sajátosságainak figyelembevételével, különösen az általános iskolák alsó tagozatán történő - erősítése. Kiemelt cél, hogy a diákok számára a tanulás teljesítésére sarkalló, hasznos és élményszerű legyen. A tartalmi átalakítás szakmai koncepciójának elfogadására december 31-ét jelölik meg határidőnek.
    Az aláírók az intézmények szakmai önállóságának tiszteletben tartása mellett egyetértenek abban, hogy az egész napos iskolaként működő intézmények hétköznap ne adjanak írásbeli házi feladatot és ezt jogszabályban kell rögzíteni. Ennek határideje szeptember 1-e. 
    A tankötelezettség összefüggésben a tervezet azt tartalmazza, hogy a korhatár leszállításának tapasztalatait elemezni kell. Amennyiben a végzettség nélküli iskolaelhagyók aránya szignifikánsan növekedne 5 év távlatában, indokolt a tankötelezettség korhatárának felülvizsgálata.
    A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) haladéktalanul rendeznie kell a jövedelemelmaradásokat, amennyiben fennállnak. Április 30-ig fel kell mérni az állami intézményfenntartás valós költségeit és biztosítani kell a szükséges többletforrásokat a központ részére. 
    A Klik közbeszerzési és beszerzési folyamatait át kell alakítani, az intézményvezetők részére megfelelő összeget kell biztosítani havonta kincstári kártyán keresztül a sürgős dologi költségek fedezésére - olvasható a tervezetben, amely ezen intézkedés határidejének szeptember 1-jét jelöli meg, ahogy a Klik érdemi decentralizációját is eddig kell megvalósítani. 
    Szintén eddig az időpontig határozzák meg, hogy az állami intézményfenntartó központban az üres álláshelyeket meg kell hirdetni, amennyiben a munkáltató ezt a szakos ellátottság biztosítása érdekében szükségesnek tartja. 
    Szeptember 1-ig felül kell vizsgálni a nyugdíjazás miatt megüresedett álláshelyek zárolásának kötelezettségét: amennyiben a munkáltató a szakos ellátottság biztosítása érdekében szükségesnek tartja, a megüresedett álláshelyeket fenn kell tartani. Biztosítani kell továbbá a nyugdíjas korú pedagógusok továbbfoglalkoztatását az adott tanéven belül, amennyiben a pedagógus munkáltatója a feladatellátás zökkenőment megvalósítása érdekében ezt szükségesnek tartja. 
    A kormány szeptember 1-ig felülvizsgálná a köznevelési intézményekben a munkaidő nyilvántartás gyakorlatát, illetve a kötött munkaidőre vonatkozó szabályozást. A többlettanítás után az általános munkajogi szabályok szerint - valamint a Klik esetében a Kollektív Szerződés szerint - óradíjat kell fizetni a pedagógusoknak. 
    December 31-ig az önértékelési, a tanfelügyelet és a minősítés adminisztrációjának csökkennie kell.  Ezzel együtt lehetőséget kell biztosítani az önértékelés nyilvános és egységes elvű rendszerén belül arra, hogy az intézmények specialitásai a lehető legnagyobb mértékben megjelenhessenek - olvasható a tervezetben, amely kitér arra is: az önértékelés és a tanfelügyelet átmeneti ideig - legalább 2020-ig - nem számít bele a pedagógusok minősítésébe. 
    A pedagógusok és intézményvezetők adminisztratív terheit, az intézmények adatszolgáltatási kötelezettségeit érezhető mértékben csökkenteni kell - tartalmazza a dokumentum. 
    Emellett év végéig felülvizsgálnák a nevelő-oktató munkát segítők jövedelmi rendszerét, szeptember 1-ig rögzítenék, hogy köznevelési intézményben a fenntartó által engedélyezett létszám terhére nem alkalmazható közfoglalkoztatott.    
    A tervezet rögzíti, hogy az ágazati érdekegyeztetés fórumának meghallgatása nélkül nem adnak ki a pedagógusok foglalkoztatásával, élet és munkakörülményeivel összefüggő jogszabályt, csak kivételesen indokolt esetben, valamint az Emmi és a szakszervezetek partneri megállapodást kötnek a jogszabály-előkészítésben történő együttműködésről április 30-ig.
    Tizedik pontként a tervezet tartalmazza, hogy az aláírók részt vesznek a köznevelési kerekasztal és munkacsoportjainak munkájában.
    Kedden Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy a pedagógusok sztrájkbizottságának határozott szándéka a megegyezés a kormánnyal, ugyanakkor a 25 pontos követelésükre adott minisztériumi megállapodás-tervezet egyelőre "nem ebbe az irányba mutat".