Emma napja van. | 2024.04.19

Megvan az első kormányzati megállapodás két parlamenti párt között Spanyolországban

2016-02-24 15:45:00

 

Több mint két hónappal a spanyol parlamenti választások után megszületett az első kormányzati megállapodás két párt között: a szocialista párt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt szerdán írta alá azt a dokumentumot, amely tartalmazza közös elképzeléseiket Spanyolország jövőjéről és az új kormány céljairól.

    "Ez a megállapodás az első lépés a politikai változás felé" - fogalmazott az aláírás utáni parlamenti sajtótájékoztatóján Pedro Sánchez, a szocialista párt főtitkára, akit VI. Fülöp király három héttel ezelőtt kért fel a kormányalakításra.
    Mint mondta, a megállapodás nem a kormányalakításról szól, így nem is tárgyaltak esetleges kormányzati posztokról, hanem arról, hogy miként oldanák meg az ország problémáit.
    A megállapodás 200 pontban foglalja össze azokat az elképzeléseket, amelyeket a két párt szerint meg kell valósítani az ország érdekében. Ebben egyebek mellett szerepel, hogy hatálytalanítanák az előző, konzervatív kormány által végrehajtott munkaügyi és oktatási reformot, és saját reformintézkedéseket valósítanának meg, amelyek nagyban javítanák a munkavállalók helyzetét, emellett jelentős, hétmilliárd euró értékű szociális intézkedéseket vezetnének be.
     A "reform és haladó kormány" létrehozásáról szóló dokumentum leszögezi, hogy nem emelik a személyi jövedelemadót, csökkentik a kulturális áfát, és meghatározzák, hogy a miniszterelnöki tisztséget legfeljebb 8 éven keresztül töltheti be egy személy.
    A két párt elkötelezett az 1978-as alkotmány reformja mellett, ahogy abban is egyetértenek, hogy kizárják a függetlenségi népszavazás megtartásának lehetőségét Katalóniában.
    Albert Rivera, a Ciudadanos elnöke szerint a megállapodásban foglaltak az ország mély reformját jelentik. Nem zárja ki annak lehetőségét, hogy pártja tagja legyen egy olyan kormánynak, amely ennek a programnak a végrehajtására jön létre.
    Bejelentette, hogy a jövő héten megszavazzák Pedro Sánchez miniszterelnökké választását, noha a párt eddig kizárólag a szavazástól való tartózkodását ajánlotta fel.
    A politikus szerint két ennyire különböző pártnak, mint amilyen a PSOE és a Ciudadanos, nem volt könnyű eljutni idáig, de úgy véli, hogy ez a párbeszéd jelenti azt az utat, amelyen haladni kell ebben az "új spanyol politikai korszakban".
    Mindkét politikus kérte a többi politikai formáció támogatását és csatlakozását a megállapodáshoz.
    A két pártnak nincs meg a szükséges parlamenti többsége ahhoz, hogy kormányt alakíthasson. Közösen 130 képviselői mandátummal rendelkeznek, a miniszterelnök-jelölt megválasztásához pedig 176 szavazat szükséges az első voksoláskor. Ha ez eredménytelen, akkor újabb szavazást kell tartani, ekkor már elég a leadott szavazatok egyszerű többségének megszerzése is a poszt elnyeréséhez.
    A szocialista párt tárgyalásokat folytat a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) és az Egyesült Baloldal (IU) nevű pártokkal is. Előbbi azonban már többször hangsúlyozta, hogy kizárja az együttműködést a Ciudadanosszal. Eddig a Ciudadanos is elzárkózott a velük való együttműködéstől, most viszont azt mondják, hogy aki aláírja a megállapodást, azzal készek a közös munkára.
    A konzervatív Néppárt (PP) eddig nyilatkozataiban elzárkózott a szocialisták támogatásától. Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök, az Antenna 3 nevű tévécsatornának adott szerdai interjújában komolytalannak nevezte a most létrejött megállapodást. Arra hivatkozott, hogy a két pártnak együtt sincs meg a kormányzóképes többsége, illetve céljuk, hogy módosítsák az alkotmányt, nem megvalósítható a konzervatívok támogatása nélkül.
    A miniszterelnök-választási folyamatot a jelzettnél egy nappal korábban, március 1-jén tartja meg a spanyol parlament. A módosításra azért volt szükség, hogy be tudják tartani a szükséges határidőket, ugyanis korábban ejtettek egy számolási hibát. Amennyiben két hónap alatt nem lesz új miniszterelnöke Spanyolországnak, június 26-án új választások lesznek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó