Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gyengült a forint délelőtt az MNB-alelnök kamatcsökkentési lehetőségről szóló felvetésére

2016-02-24 12:10:00

 Gyengült a forint szerda délelőtt azután, hogy Nagy Márton, az MNB alelnöke jelezte, nem kizárt a további kamatcsökkentés az év hátralévő részében. Az alelnök kijelentései előtt az eurót 307,96 forinton jegyezték, azután az euró 310,18 forintra erősödött.

     Percekkel 11.30 óra előtt az euró 310,04 forinton állt.
    Nagy Márton a kamatcsökkentés lehetséges mértékéről elmondta: kis lépésekben nincs értelme, ha a jegybank elkezdi, akkor megfelelő mennyiségűnek és mértékűnek kell lennie. Úgy vélte, akkor van értelme a kamatcsökkentésnek, ha lehet ciklusban gondolkozni, ezért a tavaszi időpontot korainak tartotta.     Azt mondta, hogy a kamatcsökkentést megelőzően, márciusban nem hagyományos monetáris enyhítésre kerülhet sor. 
    Március-áprilisban lesznek olyan folyamatok és döntések, amelyeket szeretnének megvárni - fogalmazott. Ezek között említette az Európai Központi Bank (EKB) márciusi döntését, a márciusi Inflációs jelentést, és azt, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) is refinanszírozza a lejáró devizaadósságot. Megemlítette a kéthetes jegybanki betétek kivezetését, és a csökkenő devizatartalékot, ami likviditáscsökkenéssel jár.     Az euró hétfőn kilenc hónapos mélyponton, 306,85 forinton is állt.