Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nyereséggel zárta 2015 utolsó negyedévét a Mol szlovákiai leányvállalata

2016-02-24 11:54:00

 Éves összehasonlításban jelentősen javult, az előző negyedévhez viszonyítva  némileg mérséklődött a Mol szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft nyeresége 2015 utolsó negyedévében - derült ki a cég szerdai jelentéséből.

    A Slovnaft csoport 2015 negyedik negyedévében 35 millió euró adózott eredményt könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 70 millió euró veszteséggel, a nyereség ugyanakkor elmarad a  harmadik negyedévi 55 millió eurótól.
    "A Slovnaft csoport az utolsó negyedévben is ki tudta használni azokat a kedvező feltételeket, amelyek a nemzetközi piacokon az olajipari termékeknél még mindig jelen voltak. Az eredményekhez ismét jelentős mértékben hozzájárult a műanyagok és kémiai termékek szegmense, amelyek aránya ugyan csak a gyártás 7 százalékát teszi ki, ugyanakkor a gazdasági eredmények egyharmadát adta" - elemezte az adatokat Világi Oszkár a Slovnaft vezérigazgatója. Hozzátette: már idén elkezdik a gyártást új polietilén üzemükben, amely felszereltségét tekintve a legmodernebb Európában.
    Az olajipari termékek árának csökkenése miatt tavaly a Slovnaft bevételei 12 százalékkal, 3,53 milliárd euróra csökkentek - derül ki  jelentéséből. Hozzáteszik: a cég 2015-ben 115 millió euró értékű beruházást hajtott végre, ezeknek a kiadásoknak a túlnyomó része az új polietilén üzem építésével függött össze.
    A Slovnaft  5,93 millió tonna kőolajat dolgozott fel az  elmúlt évben, 13 százalékkal volt többet, mint 2014-ben, 15 százalékkal, 1,48 millió tonnára nőtt a gyártott motorbenzin mennyisége, az előállított  gázolaj mennyisége pedig  13 százalékkal, 3,11 millió tonnára emelkedett. Némileg csökkent viszont a polimer termékek előállítása.
    A Slovnaft 11 százalékkal több, 6,05 millió tonna olajipari terméket értékesített. Ennek a mennyiségnek csaknem a háromnegyede az exportpiacokon talált vevőre. Az exportpiacokon 12, belföldön 7 százalékkal emelkedtek az eladások.