Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sorozatban harmadik győzelmét arathatja Donald Trump a republikánusoknál

2016-02-24 07:41:00

 

Nevadában mérettetik meg magukat az elnökjelöltségért küzdő republikánus politikusok az amerikai előválasztási folyamatban közép-európai idő szerint szerda hajnalban, Donald Trump sorozatban harmadik győzelmét arathatja az előrejelzések szerint.

 

    Az elnökjelöltségért küzdő öt republikánus politikus mindegyike Nevadában kampányol, ahol jelölőgyűléseken vitáznak, majd voksolnak a szavazók arról, hogy kit látnának szívesen a párt elnökjelöltjeként.
    A közvélemény-kutatások ebben a szövetségi államban is Donald Trump milliárdos üzletember nagy előnyét jelzik, a CNN hírtelevízió kedd reggeli felmérése szerint Trump támogatottsága 45 százalékos, és jócskán vezet Marco Rubio floridai és Ted Cruz előtt texasi szenátor előtt. Rubio támogatottsága 19 százalékos, míg Ted Cruz a választók 17 százalékának bizalmát szerezte meg.
    Elemzők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy Nevadában a jelölőgyűléseken hagyományosan kevesen szoktak megjelenni, valamint a jelölőgyűlés nagyon alapos és intenzív terepmunkát kíván - ellentétben az előválasztással - és ebben Trump eddig nemigen jeleskedett, az iowai jelölőgyűlést el is vesztette.
    Mindezzel együtt is, a nagy harc láthatóan a két kubai gyökerű politikus - Rubio és Cruz - között zajlik a második helyért. Marco Rubio a hétvége óta Nevadában kampányol, és időközben az elnökjelöltségért folyó küzdelemből kiszállt Jeb Bush anyagi támogatóinak jó része is felsorakozott mögötte. Nevada kormányzó-helyettese, Mark Hutchison és republikánus szenátora, Dean Heller is őt biztosította támogatásáról, és sikerült megnyernie a Republikánus Párt befolyásos helyi embereinek - köztük például a republikánusok helyi csillagaként tisztelt Adam Laxalt főügyésznek - a támogatását is. A republikánusok mindenkori egyik legnagyobb finanszírozójának számító Koch-fivérek szintén Rubio mögé állnak, legalábbis ezt jelzi, hogy - a Politico című lap értesülései szerint- politikai tanácsadóik egyike csatlakozik a floridai szenátor kampánycsapatához.
    Szinte esélytelennek látszik, de változatlan hévvel kampányol John Kasich ohiói kormányzó, akit a Republikánus Párt vezetői nógatnak, hogy szálljon ki a küzdelemből, ne rontsa Rubio esélyeit, és teljes erőbedobással kampányol Ben Carson sebészprofesszor is. A 64 éves Carson kedd délelőtt az egyik gyűlésen azt mondta, hogy Obama elnököt "fehérnek nevelték", szerinte ezért nem tudja megérteni az afroamerikaiakat. 
    Donald Trump egyébként - akinek Las Vegasban tartott hétfő esti nagygyűlésén mintegy hatezren vettek részt - ezúttal Ted Cruz texasi szenátort szemelte ki támadásai célpontjául. "Kutyául hazudik" - írta róla mikroblogjában.