Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Görögország tiltakozik a Bécsben tartandó nyugat-balkáni konferencia ellen

2016-02-23 12:33:53

 

Görögország tiltakozik a Bécsben szerdán tartandó nyugat-balkáni konferencia ellen, mert az ország nem kapott meghívót a találkozóra, amelynek témája a migrációs válság lehetséges megoldásai lesznek.

    A görög külügyminisztérium szerint "egyoldalú és egyáltalán nem barátságos", hogy Görögország nélkül akarnak döntést hozni olyan kérdésről, amely az országot és a határait érinti. A tiltakozásról szóló jegyzéket a bécsi görög nagykövet kedden nyújtotta át az osztrák külügyminisztériumban.
    Görögország szerint Macedónia Ausztria "felbujtására" zárta le a Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, és csak irakiakat és szíriaiakat enged át. A migrációs ügyekért felelős miniszterhelyettes azt mondta: néhány órával a brüsszeli megegyezést követően megváltoztatták a megállapodás szerinti beléptetési rendet. A megállapodás értelmében az iraki, a szíriai és az afgán menekültek előtt nyitva tartották volna a határokat - jelentette ki.
    A szerdára tervezett megbeszélést Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter hívta össze, hogy a balkáni migrációs útvonal érintett országaival tárgyaljanak. Az osztrák fővárosba várják Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia külügyi és belügyi tárcavezetőit. Az egyeztetésen részt vesz Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter is.
    A pénteken életbe lépett osztrák intézkedés szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztria területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be.
    A stájerországi rendőrség közlése szerint hétfőn Spielfeldnél 600 menekült érkezett, köztük 27-en nyújtottak be menedékkérelmet, vasárnap 800-an jöttek és közülük 18-an akartak Ausztriában maradni.