Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Uber szabályt sért a személyszállítás közvetítésével

2016-02-22 13:08:30

 A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerint az Uber Hungary Kft. személyszállítási közvetői tevékenységet végez diszpécserszolgálattal, noha erre nincs engedélye, ezért megsérti a vonatkozó előírásokat.

    A hatóság az MTI érdeklődésére hétfőn közölte:  megsérti az előírásokat az a vállalkozás, amely engedély hiányában végzi a közvetítői tevékenységet, és azzal is, ha nem személytaxis vállalkozás sofőrjének közvetíti a személyszállítási feladatot. A hatóság megjegyezte azt is, hogy vét a szabályok ellen az a vállalkozás, és gépkocsivezető is, amely személyszállítási feladatot fogad el és végez úgy, hogy nincs taxis tevékenységi engedélye az adott járműre. 
    A szolgáltatást igénybevevő is megsérti az előírásokat, amennyiben nem a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő vállalkozás által nyújtott szolgáltatást vesz igénybe - ismertette a hatóság.
    Tájékoztatásuk szerint a diszpécserszolgálat az utazási igényt csak a személytaxi-szolgáltatás nyújtására jogosult személytaxi vezető részére közvetítheti és szervezheti. Diszpécserszolgálattal utazásközvetítő, vagy utazásszervező szolgáltatásra szerződés csak abban az esetben köthető, ha a szerződés alapján a személyszállító szolgáltatást személytaxi-szolgáltatás nyújtására jogosult vállalkozás teljesíti.    Személygépkocsis személyszállító szolgáltatáshoz kiadott engedéllyel rendelkező vállalkozások által végzett tevékenységhez diszpécserszolgáltatás nem kapcsolódhat. Diszpécserszolgáltatás csak személytaxik vonatkozásában végezhető, és a tevékenységhez engedély szükséges. Fuvarközvetítéshez, teherfuvarozás esetén jelenleg engedély nem szükséges - ismertették
    A hatóság hangsúlyozta azt is, hogy egy közvetítői tevékenység nem irányulhat arra, hogy azzal csak engedéllyel végezhető tevékenység engedély nélküli gyakorlását segítsék elő, az nem ösztönözhet adómegkerülésre, és maga sem működhet a jogszabályban előírt kötelezettségek és engedély nélkül. 
    Az Uber csütörtökön arról tájékoztatott, hogy szerintük az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, egy informatikai cég, amely olyan online piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek, Budapesten a személyszállítás, az autómegosztó rendszer ismert. Álláspontjuk szerint az Uber nem taxi - nem rendelkezik diszpécser központtal, droszttal, a fuvar fizetése nem készpénzben, hanem elektronikusan történik.