Gedeon napja van. | 2024.03.28

Európai lapok az EU és Nagy-Britannia megállapodásáról (2. rész)

2016-02-22 13:03:38

 Bár az Európai Unió komoly engedményeket tett Londonnak, a brit uniós tagságról szóló népszavazás kimenetele továbbra is nagyon bizonytalan - vélik a cseh lapok. "Az európai országok nagyvonalúak voltak, mert nem akarják, hogy Nagy-Britannia kilépjen az Unióból, már csak ezért is, mert ez láncreakciót indíthatna el" - vélekedik a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap. Úgy látja: az elfogadott kompromisszum kedvez a briteknek, s ha azok az eszükre hallgatnak, maradnak az EU-ban. Félő azonban, hogy nem az érvek, hanem az indulatok fognak dönteni, ezért az eredmény bizonytalan - jegyzi meg a lap.

    Nem kizárt, hogy a kompromisszumos megoldással az EU saját magának csinált problémát, mert nem lehet kizárni, hogy a jövőben mások is követni fogják a britek példáját és előjogokat fognak követelni maguknak - vélekedik a Právo című baloldali napilap. A kommentár szerint a kis tagállamok ezt biztosan nem teszik meg, de a nagyobb tagoknál "már semmi sem biztos".
    Nagy-Britannia bennmaradása az unióban Csehországnak alapvető érdeke. És nem csak gazdasági okokból. Az a mód, ahogy a britek az uniós tagságról vitáznak, a politikai kultúra magas fokát jelzi, s példa lehet a csehek számára - állapítja meg a konzervatív Lidové Noviny.
    A brit sajtó a Konzervatív Párt megosztottságára és Boris Johnson londoni polgármester Brexit-párti állásfoglalására koncentrál a brit EU-népszavazásról szóló kommentárjaiban. A The Guardian című vezető baloldali napilap kiemeli szerkesztőségi cikkében, hogy a brit kormány belső kabinetjének kétharmada a brit EU-tagság fenntartásának hivatalos álláspontját támogatja, a kormányzó Konzervatív Párt helyi szervezeteinek és tagságának legalább kétharmada viszont Brexit-párti, vagyis azt szeretné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. A lap szerint a népszavazásig hátralévő négy hónap fő kockázata az, hogy olyan elkeseredett belső viszályokat hoz a felszínre a kormánypárton belül, amelyekre azután nehéz lesz gyógyírt találni. Ilyesmi történt már a Konzervatív Pártban, és megtörténhet újból. A tanulság az, hogy az európai kérdés túl fontos ahhoz, semhogy a konzervatívokra lehessen bízni - áll a The Guardian szerkesztőségi írásában.
    A The Times című tekintélyes konzervatív - és EU-szkeptikus irányvonalú - napilap azt emelte ki elemzésében, hogy miután London rendkívül befolyásos konzervatív párti polgármestere, Boris Johnson hivatalosan a kilépést pártoló kampányhoz csatlakozott, a további brit EU-tagságért kampányoló David Cameron miniszterelnöknek "félelmetes koalícióval" kell szembenéznie, hiszen saját kabinetjéből is többen a távozást szorgalmazzák, az alsóházi tory frakciónak pedig akár a fele is Brexit-pártinak bizonyulhat.