Gedeon napja van. | 2024.03.28

A hírszerző szolgálatok szerint az embercsempészek új útvonalakat keresnek

2016-02-21 17:42:00

Több ország hírszerző szolgálata tapasztalja, hogy az embercsempészek a görög-török uniós külső határ erősebb védelme miatt új útvonalakat keresnek, hogy menekülteket juttassanak el az Európai Unióba - írták vasárnap német lapok.

    A Welt am Sonntag és a Bild am Sonntag hírszerző szolgálatok értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy az Égei-tengeren húzódó uniós külső határ erősebb felügyelete miatt forgalmasabbá válik a sokkal veszélyesebb - az EU-ba Egyiptomból és Líbiából vezető - földközi-tengeri útvonal. Líbia partvidéki településein már 150-200 ezer menekült várja, hogy jobbra forduljon az időjárás.
    A szétszakadt észak-afrikai országból eddig főleg eritreai, szomáliai és nigériai menekültek igyekeztek átkelni az EU-ba, főleg az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére. Most azonban növekedik a Szíriából származó menekültek száma Líbiában.
    Szakértők szerint forgalmasabb lehet a Grúzián és Oroszországon keresztül vezető menekülési útvonal is és meglehet, hogy a macedón-görög határ lezárása esetén a menekültek Olaszországot célozzák meg, kitérve Görögország nyugati partvidéke felé vagy átkelve Albániába, hogy onnan nekivágjanak az Adriának. Az is előfordulhat, hogy a görög-bolgár szárazföldi határon keresztül vezető út is forgalmasabb lesz.
    A Welt am Sonntag biztonsági körökre hivatkozva azt írta, hogy a határellenőrzés erősítése ugyan csökkenti a migrációs nyomást, de nem szünteti meg azt, mert Szíriában továbbra is tombol a polgárháború, a Szíria térségében működő menekülttáborok nagy részében változatlanul rosszak a körülmények és Afrika több térségét konfliktusok sújtják.