Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-02-19 15:40:21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 
Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Nagy kiterjedésű ciklon alakítja az időjárást Európa középső területei fölött. Hatására a Balkán-félszigettől Skandináviáig sokfelé borult az ég, esik az eső. A Kelet-európai-síkságon magasnyomású képződmény helyezkedik el, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően többfelé napos az idő. Anticiklon nyúlik be a kontinens délnyugati területei fölé is, emiatt ott jobbára napos, enyhe idő a jellemző. A legmagasabb hőmérséklet Európa nagy részén 3 és 10 fok között alakul, csak Skandinávia északi felén és Oroszországban marad nappal is fagyos az idő. A mediterrán térségben van a legmelegebb, ott délutánra 12, 20 fok közé melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence fölé szombaton átmenetileg szárazabb levegő áramlik, többfelé kisüt a nap.
    
    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------
    Az esti óráktól a Dunántúlon és a középső területeken szakadozik, csökken a felhőzet, másutt még jobbára borult marad az ég. Kezdetben többfelé, éjszaka főként északkeleten számíthatunk esőre, elsősorban a magasabban fekvő helyeken havas eső, a hegyekben havazás is lehet. Szombaton a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd késő délutántól északnyugat felől ismét megvastagszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem várható, de északkeleten néhol kisebb eső, a magasabban fekvő helyeken havas eső, hó előfordulhat. A többfelé élénk északnyugati szél a középső területeken időnként megerősödik, szombat estétől mérséklődik a légmozgás. Délnyugaton hajnalban foltokban köd képződik. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 5 és 10 fok között várható.