Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az ukrán parlament alelnöke nem volt hajlandó kihirdetni a kormánykoalíció szétesését

2016-02-19 16:30:00

Nem volt hajlandó hivatalosan kihirdetni a kormánykoalíció felbomlását Andrij Parubij, az ukrán parlament alelnöke a pénteki plenáris ülésen mondván, hogy a koalíciós megállapodás alatt még mindig több mint 226 aláírás szerepel.
"Jelenleg a kormánykoalíció jogilag létezik és működik" - szögezte le a házelnök első helyettese. Parubij szerint ezt bizonyítja az, hogy a parlament előző nap is számos törvényjavaslatot fogadott el. Hangsúlyozta, ezért nem lehet elkezdeni visszaszámolni a 30 napot, aminek leteltével - ha nem jön létre új kormánytöbbség a parlamentben - fel kell oszlatni azt és új törvényhozási választásokat kell kiírni.  
    Csütörtökön a Julija Timosenko volt kormányfő Haza (Batykivscsina) pártja, pénteken a lembergi polgármester vezette Önsegély (Szamopomics) képviselői vonták vissza hivatalosan aláírásukat a 2015 végén aláírt koalíciós megállapodásról. Döntésüket azután hozták, hogy kedden a parlamentben nem kapta meg a szükséges támogatószavazatot a kormány elleni bizalmatlansági indítvány. 
    Oleh Ljasko Radikális Pártjának frakciója még tavaly szeptemberben bejelentette kilépési szándékát az eredetileg ötpárti - kétharmados többséggel rendelkező, 302 tagú - kormánykoalícióból. Így jelenleg a pártfrakciók közül csak a Petro Porosenko ukrán elnök mögötti tömörülés és Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Népi Frontja alkotja a kormányt támogató parlamenti koalíciót. A két képviselőcsoportnak azonban nincs meg a többsége, azaz nincs összesen 226 tagja a 450 fős parlamentben. Pontos információ ugyanakkor nincs arról, hogy a két frakción kívül függetlenek, vagy más képviselői csoporthoz tartozók közül kinek az aláírása szerepel még a koalíciós megállapodáson.  
    Jurij Lucenko, Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezetője előző nap szintén azt mondta, hogy a kormánykoalíció jogilag még létezik. Ezt azzal magyarázta, hogy a Radikális Párt frakciójából senki sem vonta vissza aláírását a megállapodásról. A pártot vezető Ljasko szerint viszont a koalícióból való kilépés bejelentése elegendő, nincs olyan jogszabály, amely feltételül szabná az aláírások visszavonását a kormány mögötti többség megszűnésének hivatalossá tételéhez.