Andrea napja van. | 2024.04.18

 Szlovákia a B-terv mellett áll ki az európai határok védelmét illetően

2016-02-18 15:11:38

 Szlovákia az európai határok védelmét illetően egyértelműen a B-terv mellett, vagyis a macedón(-görög) és bolgár(-görög) határokon létrehozandó második védvonal érdekében fog nyomást gyakorolni - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban.

    Robert Fico a pozsonyi törvényhozás európai ügyekkel foglalkozó bizottságának ülésén, a brüsszeli EU-csúcsra történő elutazása ismertette a találkozón általa képviselendő álláspontot.
    Fico a TASR szlovák hírügynökség szerint elmondta: kész támogatni azt az elképzelést is, amely szerint főként a schengeni külső határok védelmére kell összpontosítani a török-görög határövezetben és azzal egyidejűleg megvalósítani az EU és Törökország akciótervét, ám akkor tudni akarja, mennyi időre van szükség e terv kivitelezésére. A politikus az akcióterv megvalósításával kapcsolatos kétségeinek már a hétfői prágai V4-es csúcstalálkozón is hangot adott, úgy fogalmazva: Törökországnak és Görögországnak két hónapja van arra, hogy teljesítsék vállalásaikat.
    A szlovák kormányfő a csütörtöki bizottsági ülésen azt mondta, hogy amíg nem fog működni a schengeni külső határok védelme a görög-török határon, addig a B-terv megvalósítását fogják kérni. Fico azt ígérte, egyértelműen a B-terv érdekében fog nyomást gyakorolni.
    A szlovák kormányfő szólt arról is, hogy a brüsszeli csúcson kiáll az európai határ és partvédelmi egység mihamarabbi létrehozása mellett. Kiemelte: helyteleníti, hogy ebben a kérdésben júniusig tartó egyeztetéseket terveznek és csak azokat követően kerülhetne sor a jogi háttér megteremtésére. "És mikor kezdene működni, télen? Akkor már minek?" - vetette fel Fico, hozzátéve: a határokat most kell megvédeni.