Andrea napja van. | 2024.04.18

Nem reménytelen Salgótarján helyzete

2016-02-17 21:05:00

 A szocialisták mindig adósságot és üres kasszát hagynak örökül, de ha jó vezetése van a városnak, tettrekész emberek vezetik a várost, akiknek van koncepciójuk, a dolog visszafordítható, ezért nem reménytelen Salgótarján helyzete sem - mondta a nemzetgazdasági miniszter egy lakossági fórumon szerdán Salgótarjánban.

    Varga Mihály hozzátette: ha azok a vezetők folytatják a munkát, "akik eddig is az adósság felhalmozásában jeleskedtek", akkor nehéz abban reménykedni, hogy sok minden megváltozik a városban. 
    Tudatos programmal, átgondolt koncepcióval eredményt lehet elérni, és Salgótarján már többször bebizonyította, hogy képes ilyen változtatásra - mondta, hozzátéve: nem kell mindig arra gondolnunk, hogy ha egy folyamat elindult, az az örökkévalóságig fog tartani.
    A Beszterce-lakótelepi általános iskolában tartott fórumon a tárcavezető  példaként hozta fel, hogy 1998-ban, amikor a Fidesz először kezdett kormányozni, üres kasszát, jelentős eladósodottságot vett át a szocialistáktól, "és 2010-ben ugyanezt tapasztalhattuk meg".
    Varga Mihály a fórumon a migrációról is beszélt, ami szerinte klasszikus példa arra, hogy egy országnak a saját érdekeit kell szem előtt tartania az Európai Unióban is, "mert egy közösség tagjai vagyunk, és azt gondoljuk, hogy közösségben erősebbek tudunk lenni, de ha egy közösség rosszul dönt, akkor az minden egyes tagállamot legyengít".
    Simon Tibor, a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje bírálta, hogy Salgótarjánnak nincs beterjesztett költségvetése 2016-ra, és a pénzügyi bizottság fideszes elnöke nem tekinthetett bele a tervezetbe. 
    A jelölt ugyanakkor emlékeztette a mintegy 150 fős hallgatóságot, hogy a baloldali városvezetés 2015 novemberében munkacsoportot hozott létre a költségvetés előkészítésére, és abban adóemelést, új adók bevezetését, a helyi tömegközlekedés szűkítését, óvodabezárást, létszámcsökkentést fogalmaztak meg, a hiány várható mértékét pedig 1,1 milliárd forintban jelölték meg.