Andrea napja van. | 2024.04.18

Szakszervezetek: akadályozza a sztrájkot a munkáltató 

2016-02-17 17:58:00

 A miskolci közlekedési sztrájkot meghirdető szakszervezetek szerint a munkáltató minden eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a szerdán üzemkezdetkor megindított sztrájkot "letörje".

    A Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozói a terülketen működő szakszervezetek - a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbuszvezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet - által létrehozott sztrájkbizottság felhívására szerdán léptek sztrájkba, hogy kikényszerítsék a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést.
    A szakszervezetek szerda délután sajtótájékoztatót tartottak az MVK székháza előtt, ahol Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke azt mondta: "meg nem erősített információik vannak arról, hogy a munkáltató akár elmenne odáig is, hogy sztrájktörőket vegyen igénybe. Felszólította az MVK Zrt. vezetését, hogy hagyjon fel az ilyen cselekedetekkel.
    Az MaSzSz elnöke jelezte: felkészültek arra, hogy a jogszerűtlen eszközök ellen mindenféleképpen fellépjenek.
    Szólt arról is, hogy Magyarországon eléggé nagy a baj a bérszínvonal tekintetében, azt szeretnék elérni, hogy minden állami, illetve önkormányzati társaság munkavállalója a minimálbér emeléssel azonos mértékű, 5,71 százalékos bérfejlesztésben részesüljön. Amennyiben ezt nem sikerül elérni, abban az esetben a "legerősebb fegyverünkkel harcolunk", ez pedig a sztrájk - tette hozzá.
    Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: nagyon nehéz helyzetben vannak a sztrájkolók, mert bár az együttműködés minden elemét betartva készültek a munkabeszüntetésre, ám a munkáltató minden eszközzel ellehetetleníti őket. Hozzátette: jogszerűtlen volt az is, hogy a cégvezetés a dolgozóktól előre nyilatkozatot kért, hogy sztrájkolni akarnak-e, az elégséges szolgáltatás biztosításának érdekében pedig munkára küldtek olyan dolgozókat is, akik jelezték, hogy sztrájkolnak.
    A munkáltató megszegte az együttműködési kötelezettségét - szögezte le.
    Berta József, a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete elnöke elmondása szerint a cégnél dolgozók több mint hatvan százaléka írta alá, hogy a sztrájkban részt kíván venni.
    Ugyanakkor a törvényi kötelezettség miatt többen gyakorlatilag nem tudnak részt venni a munkabeszüntetésben - hívta fel a figyelmet, arra utalva, hogy jogszabály mondja ki az elégséges szolgáltatás mértékét, ez pedig azt jelenti, hogy a menetrend szerinti járatok 66 százalékának közlekednie kell.
    Elmondása szerint a munkáltató "durván" megszegi a sztrájktörvény elégséges szolgáltatásra vonatkozó pontjait, ezt szóvátették. A cég vezetése ezen eddig nem változtatott, a dolgozók pedig "nem mernek ellentmondani", hiszen olyan nyilatkozatot írattak velük alá, amelynek utolsó pontjában a Munka törvénykönyvére hivatkozva az szerepel, hogy ha megtagadják a munka felvételét, akkor azonnal elbocsátják őket.
    Singlár Zsolt, a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. vezérigazgatója az MTI-t szerdán délelőtt arról tájékoztatta, hogy a sztrájk nem zavarta meg Miskolc életét, a közlekedés zavartalan, megfelelő a járatsűrűség. A közlekedési vállalat a sztrájktörvény betartásával gondoskodik arról, hogy a lehető legtöbb járatot indítsa - emelte ki.